Polbisco: Dzięki stewii poszerzy się asortyment produktów dostępnych na rynku.

W tej chwili za wcześnie jest prognozować jaka będzie skala wykorzystania stewii w branży słodyczowej, bo firmy dopiero ją testują. Natomiast pewne jest, że substancja ta nie zastąpi całkowicie cukru – uważa Marek Przeździak, sekretarz generalny Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.
Marek Przeździak, sekretarz generalny Polbisco.
- Stewia może być ciekawą alternatywą dla cukru. Substancja ta jest około 300 razy słodsza od cukru, stabilna termicznie do 180 stopni C, może być wykorzystywana w różnych produktach i co ważne jest o połowę od niego tańsza – wymienia Marek Przeździak.
Jak ocenia, w branży czekoladowo – cukierniczej glikozydy stewiolowe mogą być wykorzystywana do produkcji wyrobów czekoladowych i cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru oraz do produkcji bezcukrowej gumy do żucia.

- W tej chwili za wcześnie jest prognozować, jakie będzie wykorzystanie tej substancji w branży słodyczowej, w jakim procencie słodyczy będzie ona obecna. W tej chwili firmy dopiero ją testują. Najbardziej zaawansowana we wprowadzaniu stewii do swoich produktów jest aktualnie branża napojowa. Natomiast pewne jest, że substancja ta nie zastąpi całkowicie cukru, zwłaszcza w słodyczach. Cukier odpowiada w wyrobach naszej branży m.in. za teksturę produktów, przedłuża trwałość wyrobu, utrzymuje odpowiedni poziom wilgoci, wpływa na barwę wyrobu – mówi sekretarz Polbisco.

- Na pewno możliwość jej stosowania poszerzy asortyment produktów dostępnych na rynku i każdy z konsumentów będzie mógł wybrać produkt odpowiedni dla siebie – dodaje.

www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>