Polacy piją zbyt mało mleka!

Za mało Polaków- zwłaszcza po 30-tym roku życia- pije mleko. Jeśli po przekroczeniu tego wieku nie dostarczamy organizmowi minimum mleka i jego przetworów, tracimy 1 procent masy kostnej rocznie. Żywieniowcy i lekarze przypominają, że w codziennej diecie każdego Polaka powinny się znaleźć minimum dwie szklanki mleka, kefiru lub jogurtu oraz dwa plasterki sera. W Polsce w ostatnich latach spada produkcja i spożycie mleka i jego przetworów szczególnie przez zamożniejszą część społeczeństwa. Konsekwencje – to osteoporoza i zagrożenie bezpieczeństwa żywnościowego. Profesor pediatrii Wojciech Cichy z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu przekonuje, że twierdzenie, iż z wiekiem coraz gorzej przyswajamy mleko, jest mitem.

Wystarczy tylko pić je codziennie.

Według Komisji Żywienia Dzieci i Młodzieży Komitetu Żywienia Człowieka Polskiej Akademii Nauk, picie chudego mleka o 1,5- procentowej zawartości tłuszczu ma sens w wypadku dzieci do 18 roku życia. W tej ilości tłuszczu rozpuszczona jest dostateczna ilość witamin A, D, E i K. Z punktu widzenia medycznego, najlepsze jest mleko świeże, pasteryzowane. „Nikt i nigdzie nie  poleca picia mleka prosto do krowy” – dodaje profesor Wojciech Cichy.

Do picia mleka przekonały się polskie dzieci. W dużej mierze stało się tak dzięki realizowanemu od sześciu lat programowi „Szklanka mleka” . Maria Pawłowska z Agencji Rynku Rolnego mówi, że od dwóch lat Polska jest europejskim liderem w realizacji tego programu. Uczestniczą w nim prawie 3 miliony uczniów i połowa wszystkich placówek oświatowych. Mleko dostarczane do szkół jest specjalnie dla nich produkowane. Na ogół jest to mleko białe. Bywa też też smakowe i jogurty, i wtedy niższa jest zawartość tłuszczu i cukru.

W tym roku szkolnym dzieci dostają mleko nie pięć, tylko trzy razy w tygodniu. Jan Dąbrowski z Polskiej Izby Mleka wyjaśnia, że zakłady, które dostarczają mleko do szkół nie zarabiają na tej działalności. Działają raczej marketingowo, z myślą o przyszłych konsumentach, których sobie obecnie wychowują.

IAR
www.portal spozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>