Pokarm kobiecy jeszcze cenniejszy niż przyjmowano.

Bogactwo składników kobiecego pokarmu wpływa na rozwój niemowląt dostarczając im nie tylko cennych wartości odżywczych ale również wspomaga układ odpornościowy modulując aktywność genów w jelitach maluchów – informują naukowcy na łamach pisma „Nature”.
W ostatnich latach zainteresowanie karmieniem piersią znacznie wzrosło. W najnowszym numerze czasopisma „Nature” Anna Petherick – dziennikarka z Hiszpanii przeanalizowała dostępne publikacje naukowe i opisała stan wiedzy na temat składu kobiecego pokarmu oraz zalet karmienia piersią. Od wielu lat znane są niepodważalne wartości odżywcze ludzkiego mleka oraz jego ważna rola w karmieniu niemowląt i wzmacnianiu układu odpornościowego dzieci. Z wstępnych badań wiadomo, że mleko mam wpływa na aktywność genów w komórkach jelit niemowląt.

Naukowcy porównali ekspresję RNA u niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym (MM) i karmionych piersią i odkryli różnice w aktywności kliku ważnych genów kontrolujących ekspresję wielu innych.

Co ciekawe okazało się również, że istnieją różnice pomiędzy pokarmem mam karmiących synów i córki – chłopcy otrzymują z piersi mleko znacząco bogatsze w tłuszcze i białka niż dziewczynki. W kobiecym pokarmie są nawet składniki zupełnie pozbawione wartości odżywczej dla niemowląt, służące jedynie wyhodowaniu prawidłowej flory przyjaznych bakterii jelit.

Dzięki nowym technikom badań biologii molekularnej i badaniom ewolucyjnym dowiadujemy się, że ludzkie mleko poza tym, że stanowi pokarm dla maluchów, jest też „przekaźnikiem” sygnałów ważnych dla rozwoju dzieci. KDO

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>