Pojemniki na warzywa wylęgarnią bakterii.

Szuflady lodówek zazwyczaj są wypełnione świeżymi warzywami, owocami i zdrowymi przekąskami. Pojemniki na warzywa bywają też…siedliskiem groźnych bakterii.
Badacze pobrali próbki z 30 lodówek i poddali je analizom, których wyniki były zaskakujące. Średnio na centymetrze kwadratowym pojemników znaleziono siedliska nawet 7850 kolonii różnych bakterii, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, w tym bakterii E. coli, salmonelli i listerii.
„Pojemniki umieszczone w lodówkach mają na celu przede wszystkim bezpieczne przechowywanie żywności i zminimalizowanie ryzyka rozwoju bakterii i pleśni. Dlatego niepokojący jest fakt, że w niektórych pojemnikach na żywność to zagrożenie jest wyraźnie wyższe” – zauważa Paul McDonnell z firmy Mircoban Europe, która zleciła badanie.

„Niska temperatura w lodówkach zahamuje wzrost bakterii, pod warunkiem, że będziemy je regularnie czyścić. Jeśli nie będziemy wykonywać tego systematycznie, bakterie będą się namnażać w błyskawicznym tempie” – ostrzega specjalista.

Paul McDonnell, podkreśla, że konieczne jest wyjęcie wszystkich produktów, które w niej przechowujemy i dokładne umycie urządzenia. Niestety jak pokazały badania, niektórzy właściciele zupełnie o tym zapominają. (PAP Life)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>