Podwyższone ciśnienie coraz częstsze u dzieci i nastolatków.

Ryzyko podwyższonego ciśnienia u dzieci i nastolatków w ciągu ostatnich trzynastu lat wzrosło o 27 proc. – wynika z raportu opublikowanego przez pismo „Hypertension” wydawane przez American Heart Association. Przyczynia się do tego wyższy wskaźnik masy ciała i nadmiar soli w pożywieniu.
Dr Bernard Rosner z Harvard Medical School w Bostonie (USA) porównywał dane na temat ponad 8,3 tys. dzieci i nastolatków (8-17 lat) badanych w latach 1999-2008 (National Health and Nutrition Examination Survey) z informacjami dotyczącymi takiej samej grupy wiekowej (3,2 tys. osób) badanej w latach 1988-1994. Pod uwagę wziął m.in. płeć, przynależność etniczną, wskaźnik masy ciała, obwód talii i spożycie soli.

Podwyższone ciśnienie częściej występowało u chłopców, jednak najbardziej zauważalny wzrost ryzyka dotyczył dziewczynek, które częściej były także otyłe. Dzieci afroamerykańskie były o 28 proc. bardziej narażone na wysokie ciśnienie niż dzieci białe, a dzieci spożywające najwięcej soli – o 36 proc. bardziej niż te, które spożywały jej najmniej.

Wysokie ciśnienie jest czynnikiem ryzyka chorób serca, udarów i niewydolności nerek; w Stanach Zjednoczonych przyczynia się rocznie do około 350 tys. zgonów, którym można było zapobiec. Jest niebezpieczne, po części dlatego, że wiele osób nie wie, że je ma – mówi dr Rosner.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>