Pochodne lecytyny moga zapobiegać chorobom metabolicznym.

Występująca w wątrobie substancja podobna do lecytyny pomaga w metabolizowaniu tłuszczów i glukozy – informuje serwis „EurekAlert”. Substancję odkryli w wątrobie naukowcy z Washington University School of Medicine w St Louis. Wiąże się tam z białkiem PPAR-alfa, co pozwala PPAR-alfa regulować metabolizm tłuszczów.
Autorzy badań mają nadzieję, że w przyszłości możliwe będzie wykorzystanie podawanych jako suplementy pochodnych lecytyny do kontroli poziomu lipidów we krwi oraz zapobiegania chorobom takim jak cukrzyca, nadciśnienie i choroby serca. Obecnie do obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów stosuje się fibraty, aktywujące PPAR-alfa.

Lecytyna to mieszanina związków organicznych – fosfatydylocholin. Duże ilości lecytyny zawiera białko jaj. Występuję także w soi, ziarnach zbóż, rybach, fasoli, drożdżach i orzeszkach ziemnych. Lecytyna stosowana jako dodatek do żywności w celu poprawienia smaku bądź konsystencji jest najczęściej otrzymywana z soi. Dodaje się ją między innymi do margaryny, majonezu, czekolady i wypieków.PMW

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>