Pestycydy zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2.

Trwałe zanieczyszczenia organiczne są związane z większym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 – przestrzegają hiszpańscy badacze na łamach czasopisma „Environmental Research”. Naukowcy z University of Granada odkryli, że duże stężenie trwałych zanieczyszczeń organicznych (TZO) w tkance tłuszczowej człowieka może grozić podwyższonym prawdopodobieństwem zachorowania na cukrzycę typu 2. Dodatkowo tłumaczy to dlaczego osoby otyłe, czyli posiadające więcej tłuszczu, w którym mogą gromadzić się TZO, najczęściej zapadają na tę chorobę.
Zidentyfikowano niektóre specyficzne substancje powiązane z występowaniem tego typu cukrzycy. Wśród nich można wyróżnić dichlorodifenylodichloroetylen (DDE, produkt rozpadu środka owadobójczego DDT) oraz beta-heksachlorocykloheksan (beta-HCH, składnik pestycydu o nazwie Lindan).

Trwałe zanieczyszczenia organiczne są powszechnie charakteryzowane jako substancje chemiczne, które zanieczyszczają środowisko naturalne, a ponadto dostają się do organizmów ludzkich i zwierzęcych wraz z pożywieniem, wdychanym powietrzem lub przez skórę. Nie ulegają one rozkładowi i nie są wydalane, co prowadzi do ich gromadzenia w tkance tłuszczowej.

Badacze nie są pewni, w jaki sposób skoncentrowane w organizmie TZO wpływają na zwiększenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2., ale jak zauważa profesor Juan Pedro Arrebola „wyniki niektórych badań sugerowały, że TZO mogą powodować immunologiczną odpowiedź organizmu, kiedy przedostają się do receptorów estrogenowych w tkankach związanych z metabolizmem cukrów”. (PAP)

ooo/ ula/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>