Pestycydy uśmiercają larwy pszczół.

Cztery popularne środki ochrony roślin zwalczające szkodniki i grzyby upraw zabijają także larwy pszczół miodnych w ulach – alarmują naukowcy ze Stanów Zjednoczonych na łamach „PLOS ONE”. „Stwierdziliśmy, że cztery powszechnie wykorzystywane pestycydy, które można wykryć w ulach, zabijają larwy pszczół – powiedział prof. entomologii Jim Frazier z Pennsylvania State University. – Uznaliśmy też, że negatywny wpływ tych pestycydów jest większy, jeśli poza ulem występuje ich kombinacja”. W jego ocenie bezpieczeństwo pestycydów oceniane jest tylko w odniesieniu do dorosłych osobników i nie bierze się pod uwagę ich mieszanin, dlatego procedury amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska (EPA) powinny zostać zmodyfikowane.

Frazier przypomniał, że poprzednie eksperymenty jego zespołu wykazały, że razem z pyłkiem pszczoły przynoszą do ula średnio sześć różnych pestycydów. Tym pyłkiem w postaci pierzgi karmione są później larwy. Badacze analizowali w laboratorium wpływ czterech popularnych insektycydów i fungicydów – fluwalinatu, kumafosu, chlorotalonilu, chlorpyrifosu. Interesowało ich też działanie N-metylopirolidonu (NMP), który wykorzystywany jest jako rozpuszczalnik umożliwiający lepsze przenikanie aktywnych składników pestycydów.

„Uznaliśmy, że mieszanina pestycydów może mieć poważniejsze konsekwencje dla larw niż pojedyncze substancje” – powiedział Frazier.

Larwy były najbardziej wrażliwe na chlorotalonil, a także na jego połączenie z fluwalinatem. Równie niekorzystna była mieszanka chlorotalonilu i kumafosu. Dla kontrastu, dodatek kumafosu znacząco zmniejszał toksyczność mieszaniny fluwalinatu i chlorotalonilu.

Prof. entomologii Chris Mullin z Pennsylvania State University twierdzi, że te pestycydy mogą bezpośrednio zatruwać larwy albo przyczyniać się do ich śmierci w pośredni sposób, zaburzając działanie dobroczynnych grzybów, które są istotne dla przygotowywania pierzgi.

„Długotrwałe narażenie na pestycydy we wczesnym życiu pszczół może przekładać się na ich niedostateczne odżywienie lub bezpośrednie zatrucie, a to ma wpływ na przetrwanie i rozwój całych pszczelich rojów” – powiedział Mullin. Badacze zauważają, że fluwalinat i kumafos są stosowane przez pszczelarzy do kontrolowania pasożytów pszczół Varroa destructor, które w ulu mogą przetrwać nawet pięć lat. Fungicyd chlorotalonil z kolei jest często wykorzystywany podczas kwitnienia roślin, gdyż zakładano, że jest bezpieczny dla pszczół. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>