Peru kosztem kokainy zwiększa produkcję kakao.

W amazońskich lasach Peru, w północno-środkowym regionie San Martin, kakaowce zaczynają odnosić sukces, przyćmiewając tym samym zyski z koki – informuje portal Onet.pl. Około 99 procent producentów w Tocache zajmowało się uprawami koki – mówi cytowany przez Onet.pl Mario Cavero z Tocache Agroindustrial Cooperative. Teraz jednak, jak dodaje, to właśnie kakaowiec staje się ?bardzo silnym motorem wzrostów”.

Transformacja ta jest wynikiem wieloletnich programów, wspieranych przez amerykańską Agencję ds. Międzynarodowego Rozwoju, które najwyraźniej zaczęły w końcu przynosić efekty.

Już w latach 2006 – 2009 eksport nasion kakaowca wzrósł z 16 ton metrycznych do 250 ton. Cavero szacuje, że do końca tego roku liczba ta zwiększy się do 600 ton metrycznych, a w następnych latach nadal będzie rosła.
Onet.pl , www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>