Peptyd z białka jajka obniża ciśnienie.

Jak donoszą naukowcy z Jilin University, peptyd RVPSL z białka jaja kurzego znacząco obniża ciśnienie krwi. Podczas eksperymentów wykazano, że skutecznością dorównuje niskim dawkom popularnego leku kaptoprylu.

W pierwszym etapie studium Chińczycy podawali RVPSL szczurom z nadciśnieniem, teraz planują eksperymenty na ludziach. Peptyd białka jaja kurzego może się przydać w profilaktyce lub leczeniu nadciśnienia. Nasze wyniki potwierdzają [...] wcześniejsze doniesienia w tej dziedzinie – podkreśla szef zespołu dr Zhipeng Yu, który przemawiał ostatnio przed audytorium na dorocznej konferencji Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego w Nowym Orleanie. Wg niego, podobnie jak kaptopryl, RVPSL hamuje działanie konwertazy angiotensyny (ACE), przez co zmniejsza się stężenie angiotensyny II. Ponieważ działanie tej ostatniej polega m.in. na wywołaniu silnego skurczu mięśniówki drobnych naczyń, dochodzi do spadku ciśnienia. Zespół z Jilin University ujawnił, że aplikując 50 mg RVPSL, można uzyskać taki sam efekt, jak po zaordynowaniu 10 mg kaptoprylu.

Analizy pokazały, że RVPSL nie rozpada się pod wpływem obróbki termicznej, dlatego jedzenie jajek może np. wspomagać leczenie nadciśnienia.

Autor: Anna Błońska , www.kopalniawiedzy.pl

Źródło: Telegraph

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>