Paragwaj cieszy się z dopuszczenia stewii na rynek UE.

Dopuszczenie w tym tygodniu stewii – pochodzącej z Paragwaju niskokalorycznej rośliny słodzącej – na rynek unijny przez Komisję Europejską „stwarza nieocenioną szansę” dla Paragwaju – podał w czwartek MSZ tego kraju.
Od piątku w życie wchodzą przepisy zezwalające na obrót „ka’a he’e” – jak stewię nazywają tubylcy – w 27 krajach UE, zarówno do stosowania w napojach, jak i żywności. Dla Paragwaju oznacza to możliwość zwiększenia upraw i obrotu stewią. W połowie listopada KE ogłosiła, że stosowanie w 31 rodzajach produktów żywnościowych glikozydów otrzymywanych z liści stewii nie stanowi poniżej pewnego poziomu ryzyka dla zdrowia.

„Ka’a he’e” – jak nazywają je w Paragwaju, uzyskuje się z rośliny, której tubylcy od wieków używali jako słodzika i rośliny leczniczej. Stewia swoją słodycz zawdzięcza glikozydom, które mogą stanowić ponad 10 proc. masy suchego liścia i nie są trawione przez ludzi. Jeden z głównych glikozydów zawartych w liściach stewii, stewiozyd, jest 150-300 razy słodszy od cukru, a rebaudiozyd A, najsłodszy z glikozydów stewiolowych, jest słodszy od cukru 200-400 razy.

W 1899 roku paragwajski botanik pochodzenia szwajcarskiego Moises Bertoni opublikował kilka prac na temat „ka’a he’e”. Identyfikacji i wyizolowania substancji czynnych ze stewii dokonał paragwajski chemik Ovidio Rebaudi. Nazwiska obu uczonych weszły w skład naukowej nazwy rośliny – Stevia Rebaudiana Bertoni.

 

 

www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>