Pani Jadwiga poleca: pasztet świateczny oraz faworki!


Moja Pacjentka  Pani Jadwiga przygotowała dalsze dwa przepisy kulinarne, sprawdzone przez lata w Jej Rodzinie! Na razie prosiła, aby nie ujawniać Jej  nazwiska. Zgodziła się tylko, aby udostępnić Jej adres poczty elektronicznej: jotka@star.net.pl . Proszę w takim razie korespondować z Autorka dwóch przepisów! ….

Pasztet świąteczny


czas: ok. 3 – 4 godz.
liczba porcji: 1 tortownica i 1 podłużna blaszka
składniki:
½  kg wieprzowiny
½ kg wołowiny
½ kg cielęciny
½ kg wątróbki drobiowej
½ kg podgardla (lub tłustego boczku gdyby akurat nie było
podgardla)
1 duża cebula
2-3 łyżki tłuszczu (margaryna lub smalec)
ziele angielskie (kilka ziarenek)
liść laurowy (2-3 sztuki)
sól, pieprz
2 bułki wodne
bułka tarta do posypania
4 jajka
sposób przygotowania
Wszystkie rodzaje mięsa (oprócz wątróbki) i cebulę pokroić na dość małe  kawałki, wrzucić do rondla na rozgrzany tłuszcz, na samo dno dać  podgardle, osolić, dusić na tłuszczu na malutkim ogniu do miękkości. W zasadzie nie  trzeba podlewać wodą, gdyż podgardle jest tłuste i ładnie się topi. Gdy
mięso będzie miękkie (tj. po ok. 1-1i 1/2godz.), wtedy dopiero dodać wątróbkę, poddusić jeszcze 10-15 min. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć z rondla wszystkie składniki, w sosie z duszenia namoczyć 2 bułki wodne. Wszystko łącznie z namoczoną bułką przekręcić przez maszynkę 3 razy. Dodać 4 całe jajka, pieprz, wymieszać dokładnie. Rozłożyć masę do blaszek, wyłożonych papierem pergaminowym, posypać na wierzchu bułką tartą, ponakłuwać w kilku miejscach patyczkiem. Piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku ok. 40 min.


Faworki czyli chrust


Wypróbowany od wielu lat przepis w naszej rodzinie
składniki: na ciasto: ok. 30 – 40 dag mąki (ile zabierze ciasto, które ma być twarde jak na
makaron),
3 dag cukru pudru,
3 dag masła,
2 jaja,
1 łyżka octu,
7 dag śmietany (gęstej),
szczypta soli.
Do smażenia: 60-70 dag smalcu
Do posypania: cukier puder, cukier waniliowy
sposób przygotowania : z mąki, cukru pudru, posiekanego masła, całych jajek, octu, śmietany i soli zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 1 godz. Potem ciasto wybić wałkiem, partiami cienko rozwałkowywać, podsypując mąką (ale nie za dużo tej mąki). Wykrawać paski radełkiem, robić  wzdłuż przecięcie i przewlekać, formując faworki.
Smalec rozgrzać, wrzucać faworki i smażyć na jasnożółty kolor. Wyjmować delikatnie, żeby się nie pokruszyły, osączyć na papierowym ręczniku i posypywać przez siteczko cukrem pudrem z cukrem waniliowym.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>