Palenie zmniejsza wrażliwość smakową.

Palacze czerpią mniejszą przyjemność z jedzenia, gdyż mają mniej kubków smakowych i nie są one tak wrażliwe, jak u osób niepalących – wynika z badań greckich naukowców, które zostały opublikowane w piśmie „BMC Ear, Nose and Throat Disorders”.

Zespół z Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach przeprowadził badania smaku u 62 żołnierzy, w tym 28 palaczy. W celu określenia progu smakowego, czyli najmniejszego natężenia bodźca, które wywołuje odczucie smaku, zastosowano elektrogustometrię – badanie polegające na drażnieniu okolic kubków smakowych prądem elektrycznym o różnym natężeniu.

Jak twierdzi autor badań Pavlidis Pavlos, zaobserwowano znaczące różnice w odczuwaniu smaku przez osoby palące i niepalące. Badanie endoskopowe wykazało ponadto, że u palaczy brodawki grzybowate, na których znajdują się kubki smakowe, są mniej ukrwione i bardziej płaskie.

„Nasze badania dowodzą, że nikotyna może powodować funkcjonalne i morfologiczne zmiany w brodawkach, przynajmniej u osób młodych” – mówi Pavlos. KOC

PAP – Nauka w Polsce agt/bsz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>