Pacjenci po udarze mózgu często zagrożeni niedożywieniem.

Jeszcze w trzy miesiące po udarze mózgu, u ponad połowy pacjentów utrzymują się problemy z jedzeniem mogące grozić niedożywieniem – sugerują badania szwedzkie.

Informację na ten temat zamieszcza pismo „Journal of Advanced Nursing”. Do takich wniosków doszli naukowcy z Karolinska Institutet, którzy przebadali grupę 36 pacjentów w wieku od 40 do 80 lat, po przebytym udarze mózgu. Jest to nagłe zaburzenie czynności mózgu wynikające z zakłóceń w krążeniu krwi i niedotlenieniu tkanki nerwowej. Najczęściej objawia się niedowładem połowy ciała, zaburzeniami mowy, opadaniem kącika ust, drętwieniem ręki lub połowy ciała.

Badacze oceniali, jakie problemy z jedzeniem wystąpiły u chorych w 5 dni po udarze, gdy jeszcze przebywali w szpitalu. Po około 3 miesiącach, gdy pacjenci wrócili do siebie (większość do własnego domu) sprawdzili to ponownie.

Różnego rodzaju trudności w odżywianiu się, w tym problemy z obróbką pokarmu na talerzu, wkładaniem go do ust, przeżuwaniem czy połykaniem, stwierdzono u wszystkich osób, które przebyły udar. Okazało się, że po 3 miesiącach od udaru wiele z nich miało ciągle problemy z jedzeniem, choć znacznej poprawie uległa większość ich funkcji fizycznych. Odsetek pacjentów spożywających niedostateczne ilości pokarmu wzrósł z 61 proc. tuż po udarze do 89 proc. w trzy miesiące później.

Jak ocenili naukowcy, na niedożywienie z tego powodu narażone było 56 proc. z nich (po 5 dniach od udaru odsetek ten wynosił 78 proc.).

„Choć u niektórych pacjentów zdolności konsumowania pokarmu uległy poprawie po trzech miesiącach to większość pozostała bez zmian, a niektóre nawet się pogorszyły” – wyjaśnia biorąca udział w badaniach pielęgniarka dr Jorgen Medin.

W analizie uwzględniono m.in. to, jak poważny był udar, funkcjonowanie pacjentów pod względem fizycznym, ich samopoczucie psychiczne. 92 proc. pacjentów mieszkało u siebie, a blisko połowa była sama, 78 proc. było na emeryturze, 17 proc. miało zapewnioną opiekę w domu.

„Nasze badania sugerują, że pracownicy służby zdrowia powinni oceniać problemy z jedzeniem u pacjentów po udarze, którzy wrócili do domu, aby zapobiec ich niedożywieniu” – konkludują autorzy pracy.

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>