Owoce pestkowe mogą pomóc w walce z zespołem metabolicznym.

Brzoskwinie, nektarynki i śliwki zawierają bioaktywne związki, które pomagają zapobiegać rozwojowi cukrzycy i chorób serca u osób otyłych – informują naukowcy z Texas Agricultural and Mechanical University.
Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że związki fenolowe występujące w tych owocach mają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają otyłości i cukrzycy, a także redukują utlenianie złego cholesterolu LDL, który wpływa na wzrost ryzyka rozwoju chorób serca – mówi autor analizy dr Luis Cisneros-Zevallos.
Nektarynki, brzoskwinie i śliwki są bogate polifenole (antocyjany, katechiny, pochodne kwercetyny i kwas chlorogenowy), które działają jednocześnie na komórki tłuszczowe, makrofagi oraz komórki śródbłonka, modulując ekspresję różnych białek.

„Choć każdy z nich walczy na innym froncie, wszystkie razem uzupełniają się i stanowią silną broń w walce z poszczególnymi komponentami zespołu metabolicznego, który charakteryzuje się jednoczesnym występowaniem przynajmniej trzech z takich czynników jak: otyłość brzuszna, insulinooporność, nadciśnienie tętnicze czy podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów.” – wyjaśnia dr Cisneros-Zevallos.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>