Otyłość zwiększa ryzyko osteoporozy.

Otyłość zwiększa zagrożenie osteoporozą w przyszłości – potwierdzają najnowsze badania, które publikuje pismo „Radiology”. Dobrym wskaźnikiem ryzyka tej choroby jest poziom tłuszczów we krwi oraz w wątrobie i mięśniach, zaobserwowali naukowcy z Bostonu (USA). „Do niedawna uważano, że otyłość chroni przed utratą tkanki kostnej. My wykazaliśmy, że nie jest to prawda” – komentuje główna autorka pracy radiolog dr Miriam A. Bredella z Harvard Medical School w Bostonie (USA).

W dotychczasowych badaniach jej zespół powiązał nadmiar tkanki tłuszczowej na brzuchu (tzw. otyłość brzuszną) ze wzrostem ryzyka osteoporozy, choroby, która objawia się postępującym ubytkiem masy kostnej i osłabieniem struktury przestrzennej kości, co zwiększa ich łamliwość.

Teraz naukowcy skupili się na innych wskaźnikach świadczących o zagrożeniu osteoporozą u osób otyłych.

„Skoncentrowaliśmy się na tłuszczu w szpiku kostnym, ponieważ w nim obecne są komórki macierzyste, które rozwijają się w osteoblasty, komórki odpowiedzialne za tworzenie kości lub w komórki tłuszczowe” – komentuje dr Bredella. Jak zaznacza badaczka, wyższy poziom tłuszczu w szpiku kostnym zwiększa zagrożenie osteoporozą w przyszłości.

Badaniem objęto 106 kobiet i mężczyzn w wieku od 19 do 45 lat. Byli oni otyli, ale poza tym w dobrym stanie zdrowia.

Naukowcy wykorzystali protonową spektroskopię rezonansu magnetycznego (1HMRS) do zmierzenia zawartości tłuszczu w szpiku kostnym, w komórkach wątroby i włóknach mięśnia płaszczkowatego łydki. Zmierzono im też poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zbyt wysokie stężenie tych lipidów ma związek z ryzykiem chorób serca. Oceniano też metabolizm glukozy, który często jest zaburzony u osób otyłych i zebrano dane na temat aktywności fizycznej badanych.

Okazało się, że u tych osób, u których stwierdzono wyższy poziom tłuszczów w wątrobie i mięśniach oraz wyższy poziom trójglicerydów we krwi szpik kostny również zawierał więcej komórek tłuszczowych. Związek ten był niezależny od wskaźnika masy ciała, wieku, zaburzeń metabolizmu glukozy i poziomu aktywności fizycznej badanych.

Co więcej, z wyższym stężeniem „dobrego” cholesterolu we krwi wiązał się niższy poziom tłuszczów w szpiku kostnym.

„Tłuszcz w szpiku kostnym osłabia kości. Jeśli masz za dużo tłuszczu w kręgach, to kręgosłup nie będzie zbyt mocny” – tłumaczy dr Bredella.

Jej zdaniem badania te świadczą o tym, że otyłość może wpływać na komórki macierzyste obecne w szpiku tak, że przekształcają się one w komórki tłuszczowe, co zwiększa ryzyko osteoporozy. Zawartość tzw. szpiku żółtego, który składa się głównie z komórek tłuszczowych, rośnie w kościach wraz z wiekiem, podobnie jak zagrożenie osteoporozą. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>