Orzechowy olej w karmieniu niemowląt.

Olej z orzechów laskowych może być cennym składnikiem mieszanek dla niemowląt – informuje „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. Choć matczyne mleko jest najlepsze, czasem jedynym wyjściem jest podawanie niemowlętom sztucznych mieszanek.
Prof. Casimir Akoh z University of Georgia opracował nowy preparat odżywczy na bazie oleju z orzechów laskowych, który lepiej naśladuje mleko matki, a co za tym idzie – lepiej odżywia dziecko. Mleko matki dostarcza dziecku kwasów tłuszczowych – dokozaheksaenowego (DHA) z grupy omega-3 oraz arachidonowego (ARA) z grupy omega-6. Kwasy te mają wielkie znaczenie dla rozwoju mózgu dziecka i innych narządów podczas ostatnich miesięcy ciąży oraz w okresie karmienia. Uzyskiwane z orzechów laskowych DHA i ARA odpowiadają pod względem budowy molekularnej kwasom tłuszczowym zawartym w ludzkim mleku.

Jak wyjaśnia prof. Akoh, skład kwasów tłuszczowych w mleku ludzkim to złoty standard, według którego projektuje się mieszanki dla dzieci. Naturalne mleko jest lekkostrawne, a kwasy tłuszczowe oraz wapń dobrze się wchłaniają w przewodzie pokarmowym.

Typowe mieszanki przyrządzane są z wykorzystaniem olejów roślinnych oraz uzyskiwanych z glonów DHA i ARA. Jednak dzieci gorzej radzą sobie z kwasami pochodzącymi od glonów, ponieważ mają one inną strukturę. Nasycone tłuszcze otaczają tłuszcze nienasycone, natomiast w mleku matki jest odwrotnie. W przypadku mieszanki z dodatkiem oleju z orzechów laskowych nasycony kwas palmitynowy otoczony jest przez kwasy nienasycone – jak w prawdziwym matczynym mleku. (PAP)
PAP/Rynek Zdrowia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>