Organiczne pomidory mają więcej witaminy C i niż te z upraw tradycyjnych.

Pomidory uprawiane w gospodarstwach ekologicznych zawierają wyższe stężenia cukrów, fenoli, witaminy C i innych związków związanych ze stresem oksydacyjnym niż warzywa produkowane w gospodarstwach konwencjonalnych – wynika z badań brazylijskich naukowców. Dr Maria Raquel Alcantara de Miranda z Federal University of Ceara (Brazylia) porównała ciężar i właściwości biochemiczne pomidorów z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych. Okazało się, że warzywa uprawiane w gospodarstwach ekologicznych zarówno pod względem wyglądu, jak i składu, odbiegały od tych z upraw konwencjonalnych – były około 40 proc. mniejsze, za to zawierały więcej związków związanych z odpornością na stres oksydacyjny, takich jak witamina C czy likopen. Według autorów wynika to z faktu, iż rolnictwo ekologiczne naraża rośliny na większy stres niż rolnictwo konwencjonalne. Stres u roślin jest to każda reakcja na niesprzyjające czynniki środowiska: zarówno abiotyczne (temperatura, brak wody, brak światła, deficyt niektórych soli mineralnych), jak i biotyczne (pasożyty, mikroorganizmy chorobotwórcze, duże zagęszczenie).

Rolnictwo konwencjonalne eliminuje stres roślin do minimum poprzez wykorzystanie nowoczesnych środków produkcji pochodzenia biologicznego, chemicznego, mechanicznego i elektronicznego, których zadaniem jest przyspieszenie wzrostu, zapobieganie atakom pasożytów i innych szkodników. Celem takich działań jest maksymalizacja zysku.

Rolnictwo ekologiczne to sposób gospodarowania oparty o środki naturalne, nieprzetworzone technologicznie. Uprawiane w ten sposób rośliny są wyraźnie mniejsze, jednak – jak wykazały badania brazylijskiego zespołu – zawierają więcej korzystnych dla zdrowia substancji: witaminy C, likopenu i innych związków fenolowych znanych ze swych przeciwutleniających właściwości.

„Nasza praca wyraźnie pokazuje, że pomidory z upraw ekologicznych mają mniejszy rozmiar i masę niż warzywa z upraw tradycyjnych, za to znacznie lepszą jakość, jeśli chodzi o zawartość ważnych dla nas związków” – mówią autorzy pracy.

Na podstawie swoich obserwacji naukowcy wysnuli wniosek, że to właśnie uprawa w warunkach stresu – jak najbardziej naturalna, bez użycia środków ochrony roślin i nawozów sztucznych – przyczynia się do wytworzenia przez rośliny dużej ilości prozdrowotnych substancji, które najpierw im samym zapewniają przetrwanie.

Dlatego uważają, że współczesne rolnictwo powinno zmienić swoje oblicze. „Do niedawna w produkcji owoców i warzyw skupiano się głównie na wydajności, a nie na walorach odżywczych czy nawet smakowych – podkreśla dr Alcantara de Miranda. – Nasze obserwacje sugerują jednak, że plantatorzy zamiast dążyć do zminimalizowania stresu u roślin, aby zmaksymalizować wydajność i wielkość plonów, powinni zachować pewien poziom naturalnej równowagi w celu poprawy niektórych aspektów jakości swoich produktów”.

PAP

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>