Oliwa z oliwek

O wzrastającym zainteresowaniu kuchnią śródziemnomorską a w niej własnie „króluje ” ten rodzaj tłuszczu świadczy coraz więcej wydawnictw na ten temat.Wydawnictwo  ”Lubię gotować ” (www.lubiegotowac.pl) nr 8/2004 r. poświęciło „Kuchni śródziemnomorskiej najzdrowszej pod słońcem”specjalna książeczkę! Ani słowa przesady w tym tytule! To było tak! Przeszło 50 lat temu amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania stanu zdrowia obywateli 7 krajów z różnych kontynentów. Okazało się, że najrzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne i najdłużej żyją mieszkańcy Krety oraz poludniowych Włoch. Ustalono też, że ….

zawdzięczają diecie bogatej w warzywa, przetwory zbożowe, jogurt, owoce, dary morza i oliwę! Odkrycie to zapoczątkowało w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej wielką modę na kuchnię  śródziemnomorską. Trudno sobie wyobrazić taki sposób odżywiania bez oliwy, czyli oleju z oliwek! Aromat, smak i barwa oliwy zależą w decydującym stopniu  od gatunku, stopnia dojrzałości, miejsca uprawy oliwek, zaś walory zdrowotne i odżywcze- głównie od metody produkcji. Na technologii tłoczenia oparta jest podstawowa klasyfikacja oliwy, oznaczona na etykietach terminami, które warto znać! Olio extra vergine di oliva- wytwarzana w ciągu pierwszej doby po zbiorze oliwek przez wytłaczanie w temperaturze  nie wyższej niż 35 stopni Celsjusza. Jest oliwą najwyższej jakości- najsmaczniejszą i najzdrowszą- przeznaczoną do jedzenia głównie na surowo, ponieważ w wysokiej temperaturze traci część swoich wartości! Inne rodzaje oliwy z oliwek : olio vergine di oliva, olio di oliva czy najgorsza: olio di sansa di oliva, nie „umywają” się do olio extra vergine di oliva! Ja osobiście spożywam najczęściej oliwę „extra virgin” z czosnkiem! Obrać główkę czosnku , pokroić drobno ząbki i włożyć do słoika o pojemności 250 ml, dopełniajac do pełna oliwą „extra virgin”. Po 2- 3 dniach można maczać paski ciemnego chleba w tym słoiku plus zjadać kilka pokrojonych kawałków czosnku! Można też wylać na płaski talerzyk 1-2 łyżki takiego roztworu i maczać chleb tak jak w sosie! UWAGA! W Polsce można „śmierdzieć” papierosami lub wódką, ale nie wolno „pachnieć” czosnkiem! Stąd moja rada: spożywajmy ten zdrowy roztwór po pracy! Działa niczym aspiryna- przeciwzakrzepowo i wzmacnia układ odpornościowy!  


Tarnów, dnia 18.09.04 r.      Jacek Roik , jroik@manpol.net 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>