Od jakich czynników zależy wielkość zbioru oliwek?

Zawartość pyłków w atmosferze oraz temperatura w marcu okazały się decydującymi czynnikami, które wpływają na wielkość zbioru oliwek w Hiszpanii – informuje serwis internetowy ScienceDaily.

Naukowcy z Uniwersytetu w Cordobie i z Uniwersytetu Castilla-La Mancha szukali decydujących czynników zewnętrznych wpływających na obfitość zbioru oliwek. Przeanalizowano dziesięcioletni ciąg danych meteorologicznych, informacji o stężeniu pyłków roślin w atmosferze oraz tzw. wskaźnik zakwitnięć.
Badania statystyczne wykazały największy związek wielkości zbioru oliwek w regionie Castilla-La Mancha z zawartością pyłków kwiatów w atmosferze oraz temperaturą powietrza w marcu. Nieco mniej istotne okazało się występowanie opadów deszczu w miesiącu zbioru oliwek – październiku.

Naukowcy podkreślili wagę badań dla rolnictwa regionu. Rejon Castilla-La Mancha, położony w centralnej Hiszpanii jest drugim co do wielkości obszarem upraw oliwek w kraju, który jest największym producentem tych owoców na świecie. WJA

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>