O diecie – niedocenianej metodzie leczenia nadciśnienia tętniczego.

O diecie – niedocenianej metodzie leczenia nadciśnienia tętniczego
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW zaprasza na wykład dr inż. Danuty Gajewskiej ?Dieta ? niedoceniana metoda leczenia nadciśnienia tętniczego?. Spotkanie odbyło się 16 czerwca.
W Polsce na nadciśnienie tętnicze cierpi blisko 8 mln osób. ?W leczeniu nadciśnienia tętniczego, oprócz zażywania leków, warto zastosować terapię niefarmakologiczną ? przede wszystkim właściwą dietę. Jest to bezpieczna, choć niedoceniana metoda leczenia tego schorzenia. Zaleca się ją osobom z nadciśnieniem łagodnym i niepowikłanym. U chorych z nadciśnieniem bardziej zaawansowanym warto ją stosować jako metodę wspomagającą leczenie farmakologiczne? ? mówi dr inż. Danuta Gajewska z Katedry Dietetyki SGGW.

Jak zauważa dr inż. Gajewska, powszechnie wiadomo, że modyfikacje dietetyczne zalecane przy nadciśnieniu tętniczym, polegają głównie na ograniczeniu spożycia sodu (soli) i zwiększeniu spożycia potasu. ?Tymczasem, doniesienia naukowe z ostatnich kilku lat wskazują również na korzystną rolę wapnia i magnezu. W diecie hipotensyjnej warto ograniczać spożycie tłuszczu, zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych, ale trzeba także zadbać o odpowiedni poziom kwasów nienasyconych oraz błonnika pokarmowego? – dodaje.

Spotkanie rozpocznie się o godz. 17.15 w SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159 C, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek, nr 32), w Auli II.

Więcej informacji na stronie http://wszechnica_zywieniowa.sggw.pl/ ESZ

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>