Nowy plan walki z salmonellą u trzody chlewnej w Dani.

Duńskie ministerstwo rolnictwa zatwierdziło pod koniec sierpnia br. krajowy, kolejny (czwarty) plan zwalczania salmonelli. Zgodnie z tym planem, wszyscy hodowcy trzody chlewnej w Danii będą musieli przeprowadzać badania na obecność salmonelli u świń sprzedawanych na rzeź oraz przekazywać informacje odpowiedniemu urzędowi – informuje FAMMU/FAPA.

Nowy plan, przewidziany na lata 2009-2013, ma na celu dalsze zmniejszenie ryzyka zakażenia stad trzody chlewnej salmonellą. W planie tym ustalono nowe limity obecności bakterii w świeżym mięsie. Ustalono cel krajowy – do 2013 roku maksymalny poziom obecności salmonelli w tuszach wieprzowych nie może przekroczyć 1 proc. Celem planu jest również przejrzystość na wszystkich stadiach produkcji. Zgodnie z inicjatywą przemysłu przetwórczego, stada trzody będą monitorowane i dzielone na kategorie (od 1 do 3) – w zależności od stopnia zakażenia.

Dla producentów dostarczających do rzeźni zwierzęta z kategorii 2 i 3 stosowane będą grzywny, kategoria 3 – będzie objęta specjalnymi przepisami w zakresie uboju. Dla wzmożenia kontroli, będzie istniał wymóg dostarczania większej ilości próbek w ramach kategorii 2 i 3. Monitoringiem będzie również objęta obecność salmonelli w świeżym mięsie w rzeźniach, oferowane będą zatwierdzone metody zwalczania salmonelli.

Początkowo wysiłki zostaną skierowane na zwalczenie szczepu salmonella typhimurum DT104, w późniejszym okresie plan zwalczania obejmie również inne szczepy bakterii. Duńczycy mają nadzieję, że dzięki nowemu planu umocni się ich wysoka pozycja na konkurencyjnym światowym rynku wieprzowiny oraz poprawi się bezpieczeństwo produkowanej przez nich żywności.

www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>