Niektóre rodzaje oleju spożywczego szkodzą płucom.

Oleje roślinne zawierające gamma-tokoferol zmniejszają wydolność płuc, podnosząc ryzyko pojawienia się astmy – informuje czasopismo „Respiratory Research”. Naukowcy z Uniwersytetu Northwestern (USA) udowodnili, że oleje kukurydziane, rzepakowe i sojowe niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie naszych płuc, bo zawierają gamma-tokoferol (formę witaminy E), który podwyższa poziom stanu zapalnego w płucach i hiperreaktywność dróg oddechowych.

Tymczasem oliwa z oliwek i oleje słonecznikowe bogate w alfa-tokoferol działają pozytywnie na płuca, obniżając poziom stanu zapalnego.

Wnioski wyciągnięto na podstawie badań na myszach i ludziach, których rezultaty zaprezentowano na tegorocznym światowym kongresie „Oxidants and Antioxidants in Biology”.

Okazało się, że wysoki poziom gamma-tokoferolu w organizmie skutkował obniżeniem sprawności płuc o 10 do 17 proc. na przestrzeni kilkunastu lat.

„10-procentowy spadek wydolności płuc przypomina stan obserwowany u astmatyków. Powoduje problemy z oddychaniem” – mówi badaczka Joan Cook-Mills.

Autorzy badania alarmują, że sytuacja najgorzej wygląda w Stanach Zjednoczonych, gdzie w ostatnim czasie wielu ludzi zaczęło stosować oleje sojowe, rzepakowe i kukurydziane w nadziei na efekty zdrowotne dla serca. Przeciętny poziom gamma-tokoferolu u mieszkańców USA jest cztery razy wyższy niż ten obserwowany w krajach europejskich o wysokim stopniu spożycia oliwy i olejów słonecznikowych.

„Nasze badanie pozwoliło oszacować, że w USA może żyć nawet 4,5 miliona osób z obniżoną wydolnością płuc wynikającą z nadmiernej konsumpcji gamma-tokoferolu” – podkreśla Cook-Mills. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>