Niektóre produkty spożywcze sprzyjają utrzymywaniu się trądziku.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym oraz nabiał są związane z utrzymywaniem się trądziku – zawiadamiają amerykańscy naukowcy na łamach „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”. Badacze z New York Medical College i New York University potwierdzili, że dieta koreluje z występowaniem trądziku u nastolatków oraz młodych dorosłych i może przyczynić się do nasilenia objawów tej przypadłości.
Za głównych winowajców uznano produkty o wysokim indeksie glikemicznym, czyli powodujące po zjedzeniu szybki i znaczny wzrost stężenia glukozy we krwi oraz nabiał. Już od XIX wieku różnorodni badacze postulowali istnienie związku między jedzeniem a trądzikiem. Przekonywali, że za najbardziej zagrażające produkty można uznać czekoladę, cukier i tłuszcz.

Jednak w latach, które nastąpiły po 1960 roku, zaczęto udowadniać, że wbrew wcześniejszym przypuszczeniom dieta nie wpływa na występowanie trądziku.

Teraz amerykańscy naukowcy postanowili rozstrzygnąć tę kwestię i przeanalizowali wyniki badań przeprowadzonych w latach 1960-2012. Doszli do wniosku, że sposób odżywania się koreluje z występowaniem tej choroby skóry. Zastrzegają jednak, że nie znaleźli dowodów wskazujących na to, iż produkty spożywcze mogą wywoływać trądzik.

Badacze podkreślają, że potrzebne są dalsze i dokładniejsze badania w tej dziedzinie, które mogłyby w przyszłości korzystnie wpłynąć na metody leczenia trądziku – choroby, która nierzadko przyczynia się do obniżenia jakości życia pacjenta, powoduje wycofanie z życia społecznego, sprzyja lękom i depresji. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>