Niedobory witaminy C zakłócają wczesne etapy rozwoju mózgu.

Niedobory witaminy C mogą zakłócać rozwój mózgu płodów i noworodków – poinformowali naukowcy z Danii na łamach pisma „American Journal of Clinical Nutrition”. Naukowcy pod kierunkiem prof. Jensa Lykkesfeldta z Uniwersytetu w Kopenhadze wykazali, że świnki morskie będące na diecie o umiarkowanym niedoborze witaminy C miały o 30 proc. mniej komórek nerwowych w hipokampie (strukturze mózgu biorącej udział w zapamiętywaniu) oraz znacznie gorszą pamięć przestrzenną, niż gryzonie na zwykłej diecie.

Ludzie, podobnie jak świnki morskie, znajdują się w nielicznym gronie ssaków, które nie produkują witaminy C samodzielnie, ale muszą ją sobie dostarczać wraz z pożywieniem. Dlatego autorzy pracy spekulują, że niedobory tego związku u kobiet ciężarnych i karmiących mogą powodować zaburzenia w rozwoju układu nerwowego również u ludzkich płodów i noworodków.

Wiele czynników wskazuje, że mózg noworodka, w przeciwieństwie do innych tkanek jest szczególnie wrażliwy nawet na niewielki spadek poziomu witaminy C, przypominają badacze. Najwyższe stężenie tego składnika wykrywa się właśnie w neuronach mózgu, a w razie niedoborów witaminy C w diecie jej resztki są zatrzymywane w mózgu, by go zabezpieczyć.

Badania wykazały np., że u płodów mysich, które mają zaburzenia transportu witaminy C w organizmie dochodzi do poważnych uszkodzeń mózgu. Przypominają one zmiany obserwowane u wcześniaków i mogą mieć związek z pogorszeniem zdolności umysłowych w przyszłości.

Te obserwacje wskazują, że witamina C w dość dużym stopniu wpływa na aktywność mózgu.

W niektórych rejonach świata niedobory witaminy C są bardzo częste. Badania prowadzone w Brazylii i Meksyku wykazały, że od 30 do 40 proc. kobiet ciężarnych ma zbyt niski poziom witaminy C, co przekłada się również na niedobory u ich płodów oraz noworodków. Na razie brak danych na temat niedoborów tego związku wśród noworodków w bogatych krajach Zachodu, ale ostrożne szacunki mówią o 5-10 procentach.

„Dlatego może się zdarzać, że dzieci mają trudności w nauce z powodu niedoborów witaminy C we wczesnym okresie życia. Trudno się z tym pogodzić, gdyż niedoborom tego składnika tak łatwo można by zaradzić podając najbardziej na nie narażonym kobietom w ciąży oraz młodym matkom suplementy witaminowe ” – komentuje prof. Lykkesfeldt.

Obecnie jego zespół sprawdza na jak wczesnym etapie ciąży niedobory witaminy C mogą zaburzać rozwój płodu i czy skutki tych zaburzeń można odwrócić po porodzie.

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu różnych procesów w organizmie człowieka i zwierząt. W nadnerczach uczestniczy w produkcji adrenaliny, hormonu wydzielanego w organizmie w sytuacjach stresowych oraz podczas wysiłku fizycznego. Pełni też ważną rolę w powstawaniu kolagenu, białka tkanki łącznej wchodzącej w skład mięśni, dziąseł, chrząstki i kości. Ponadto, reguluje funkcję układu odporności. JJJ

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>