Niedobór witaminy A powoduje choroby układu pokarmowego i oddechowego u dzieci.

Dzieci z niskim poziomem witaminy A są bardziej narażone na choroby układu pokarmowego i oddechowego – informują naukowcy na łamach „Journal of Nutrition”. Wcześniejsze analizy dotyczące deficytu witaminy A koncentrowały się na noworodkach i dzieciach poniżej 5. roku życia. Wyniki nie były jednak zgodne co do zależności pomiędzy suplementacją witaminy A a zapadalnością na choroby układu oddechowego i pokarmowego – mówią naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Michigan, którzy prowadzili badania w grupie blisko 2,8 tys. dzieci w wieku 5-12 lat z Bogoty (Kolumbia).

Podczas badań mierzony był poziom retinolu (witaminy A), a także m.in. żelaza, cynku, kwasu foliowego i witaminy B12. Jednak tylko witamina A okazała się być związana z ryzykiem tych chorób. Im mniejszy był jej poziom, tym częściej u dzieci występowała biegunka i wymioty, a także kaszel i gorączka.

Każdy wzrost stężenia retinolu we krwi o 10 µg/dl był związany ze spadkiem częstotliwości biegunek i wymiotów o 18 proc., spadkiem częstotliwości kaszlu i gorączki o 10 proc. i zmniejszeniem częstotliwości wizyt u lekarza o 6 proc.

„Niedobór witaminy A w wielu krajach wciąż jest ważnym problemem zdrowia publicznego. Jej deficyt (tj. stężenie poniżej 20 µg/dl krwi) dotyczy 14 proc. kolumbijskich dzieci. Wpływ witamin i mikroelementów może być jednak różny w zależności od miejsca zamieszkania ze względu na różnice w sposobie odżywiania danej populacji i dostępności składników, a także występowanie mikroorganizmów powodujących choroby wirusowe, bakteryjne czy pasożytnicze. Nie jest więc jasne, czy suplementacja jest rozwiązaniem odpowiednim dla wszystkich” – konkluduje autor badań dr Eduardo Villamor. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>