Niedobór kwasów omega-3 może powodować problemy z czytaniem.

Dzieci z niedoborem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 mogą doświadczać trudności z koncentracją i uczeniem się oraz przejawiać gorsze umiejętności czytania – zawiadamia czasopismo „PLOS One”. Naukowcy z Oxford University (Wlk. Bryt.) zaobserwowali, że brytyjskie dzieci w wieku 7-9 lat spożywają zbyt mało produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a niedobór tego typu składników w organizmie, szczególnie kwasu dokozaheksaenowego (DHA), skutkuje pojawieniem się problemów w uczeniu się i zachowaniu. Poziom kwasów omega-3 wywiera największy wpływ na zdolności do zapamiętywania i czytania.

Dzięki analizie próbek krwi, badacze ustalili, iż przeciętna zawartość kwasów omega-3 w organizmie badanych dzieci wynosi zaledwie 2,45 proc. Tymczasem zazwyczaj jako zalecaną dla zdrowia, minimalną ilość tych substancji podaje się 4 proc.

Deklaracje rodziców pozwoliły ponadto na stwierdzenie, że prawie 9 na 10 dzieci jada ryby rzadziej niż dwa razy w tygodniu, a blisko 1/10 maluchów nigdy nie miała mięsa rybiego w ustach.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 można znaleźć głównie w produktach takich, jak ryby, owoce morza i niektóre glony. Naukowcy podkreślają, że są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, serca i systemu odpornościowego. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>