Neuronalne podłoże zaburzeń odżywiania.

Anoreksja i bulimia mogą być następstwem nieprawidłowego funkcjonowania sieci neuronowych w części mózgu zwanej wyspą – informuje „American Journal of Psychiatry”. Amerykańscy badacze z University of California potwierdzili uprzednie wyniki badań, które sugerowały, że rozwój zaburzeń odżywiania ma związek z upośledzonym funkcjonowaniem obszaru wyspy, odpowiedzialnego za odczuwanie smaku, łączenie wrażeń smakowych z systemem nagrody, oraz za uczucie sytości.

Naukowcy wykonali badania przy użyciu funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI) na kobietach, które cierpiały kiedyś na anoreksję lub bulimię, i zaobserwowali w rejonie wyspy osłabioną reakcję na smak sacharozy u osób z jadłowstrętem psychicznym, a nasiloną u pacjentek z żarłocznością psychiczną.

„Istnieje możliwość, że ograniczanie jedzenia i utrata wagi u anorektyczek występuje ze względu na utrudnione rozpoznanie sygnałów głodu przez mózg. Natomiast przejadanie się u bulimiczek to efekt nadmiernej percepcji sygnałów głodu” – mówi Tyson Oberndorfer, jeden z badaczy.

Rezultaty niniejszego badania są niezwykle istotne ze względu na potencjalne metody leczenia zaburzeń odżywiania, które znajdują się wśród zaburzeń psychicznych pociągających za sobą najwięcej ofiar śmiertelnych.

„Mamy nadzieję, że możliwe stanie się regulowanie odczuć poprzez stymulowanie aktywności wyspy u osób z anoreksją i tłumienie przesadnej lub niestabilnej reakcji na jedzenie u osób z bulimią” – przekonuje Walter H. Kaye, współautor badania. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>