Naukowcy odkryli jak zapobiegać nagłym zgonom z powodu alergii.

Naukowcy odkryli jak zapobiegać nagłym zgonom z powodu alergii
Cząsteczkę – wydzielaną przez komórki odporności – która nasila groźne dla życia reakcje alergiczne, np. na jad owadów, orzeszki ziemne czy owoce morza, zidentyfikowali naukowcy z Wielkiej Brytanii. Informację na ten temat publikuje pismo „Proceedings of the National Association of Sciences”. Autorzy pracy liczą, że dzięki ich odkryciu można będzie zapobiec wielu zgonom z powodu groźnych alergii.
Natychmiastowa i gwałtowna reakcja alergiczna (tzw. reakcja anafilaktyczna) może się objawić pokrzywką, swędzeniem języka, dłoni i stóp, silnym puchnięciem, potami, zawrotami głowy, nudnościami i wymiotami, biegunką, spadkiem ciśnienia krwi, dusznością. W ciężkiej postaci przechodzi we wstrząs anafilaktyczny (czyli ogólnoustrojową reakcję zapalną), który prowadzi do utraty przytomności, niewydolności układu krążenia i oddechowego, a ostatecznie do zgonu.

Najczęstszymi przyczynami wstrząsu anafilaktycznego na tle alergicznym są: ukąszenia owadów (pszczół, os), węży; leki z grupy penicylin; pokarmy, takie jak orzeszki ziemne, laskowe, sezam, ryby i owoce morza (z których często się nie wyrasta); a także lateks, obecny w rękawicach gumowych, maskach chirurgicznych, drenach, cewnikach, rurkach respiratora i częściach gumowych innych przyrządów medycznych. Reakcja na lateks może wywołać wstrząs anafilaktyczny u operowanego pacjenta.

Naukowcy z Uniwersytetu w Glasgow przeprowadzili badania wśród osób, które przeszły reakcję anafilaktyczną podczas operacji.

Okazało się, że miało, to związek z wysokim poziomem we krwi białka o nazwie interleukina 33 (IL-33). Należy ona do grupy tzw. cytokin, które regulują pracę komórek odporności. Pacjenci, którzy przeszli najsilniejszą reakcję anafilaktyczną mieli bardzo wysokie stężenie IL-33 we krwi.

To białko działa jak wzmacniacz reakcji zapalnej, co może prowadzić do śmiertelnego w skutkach zaciśnięcia dróg oddechowych i zgonu – wyjaśnia prowadzący badania dr Alirio Melendez. „Mówiąc prościej, bez IL-33 reakcja alergiczna mogłaby mieć słabszy przebieg, co znacznie zmniejszyłoby ryzyko zgonu” – tłumaczy.

W doświadczeniach na myszach naukowcy potwierdzili, że zablokowanie IL-33 łagodzi przebieg reakcji alergicznej, dlatego liczą, że ich odkrycie pomoże w przyszłości ograniczyć liczbę zgonów z powodu wstrząsu anafilaktycznego u osób uczulonych na różne pokarmy i substancje.JJJ

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>