Naukowcy: elektrony oczyszczają sałatę z wirusów.

Napromieniowując sałatę czy szpinak wiązką elektronów można zmniejszyć niebezpieczeństwo związane z obecnością wirusów – informuje pismo „Applied and Environmental Microbiology”.
Jeśli świeże warzywa ulęgną skażeniu – na przykład w kontakcie z brudną wodą – bardzo trudno usunąć z nich wirusy. To szczególnie kłopotliwe w przypadku produktów spożywanych na surowo. Nic dziwnego, że wirusy (zwłaszcza norowirus) są najczęstszą przyczyną chorób przenoszonych drogą pokarmową, a związane z tym koszty sięgają w USA 6 mld dolarów.
Badania na sałatą lodową i szpinakiem przeprowadzili naukowcy z National Center for Electron Beam Research przy Texas A&M University w College Station.

Obserwowali oni działanie elektronów na wirusy polio i rotawirusy, którymi skazili warzywa zakupione w lokalnych sklepach. Okazało się, że elektrony skutecznie unieszkodliwiają wirusy. Przy dawce 3 kilogrejów i typowej wielkości porcji ryzyko zakażenia polio spadało z 20 proc. do 6 proc., zaś rotawirusem – z 30 do 5 proc.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl , Rynek Zdrowia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>