Naukowcy: dieta jaskiniowców już nie dla nas!

Naukowcy odtwarzają dietę naszych paleolitycznych przodków i zastanawiają się, na ile jest ona odpowiednia dla współczesnego człowieka. Na śniadanie jagody, korzonki i orzechy, na obiad dziczyzna, na kolację podpłomyk z mąki z dzikich zbóż. Tak wyglądałby jadłospis, gdyby udało nam się wrócić do diety przodków z epoki paleolitu (2,5 mln ? 12 tys. lat temu). ? Główną cechą diety paleolitycznej była wielka różnorodność roślin. Nasi przodkowie spożywali 20-25 produktów roślinnych w ciągu dnia ? powiedział serwisowi BBC kierujący badaniami dr Mark Berry, który przytacza Rzeczpospolita.

Jak wykazały badania z zakresu genetyki, antropologii i botaniki, podstawą jadłospisu w czasach paleolitu były warzywa, owoce, orzechy, korzenie i mięso. To ostatnie pojawiało się w diecie sporadycznie. Pradawny jadłospis uzupełniały ziarna dzikich zbóż, zioła i ryby. Żywienie opierało się więc na produktach roślinnych oraz znacznie mniejszej niż dziś ilości węglowodanów i tłuszczów.

W skład pradawnej diety nie wchodziły produkty będące podstawą dzisiejszego żywienia: ziemniaki, chleb i mleko. Jak twierdzą naukowcy, człowiek epoki paleolitu żył krócej niż my, ale nie umierał z winy złego odżywiania.

Więcej: www.rp.pl
Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia, www.rynekzdrowia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>