Nadwadze i otyłości łatwiej zapobiegać za młodu.

Programy edukacyjne, zwłaszcza dla dzieci i młodzieży przynoszą wymierne rezultaty – mówili uczestnicy warszawskiej konferencji zorganizowanej w środę z okazji Światowego Dnia Otyłości. W Polsce według danych GUS nadwagę ma już 40,3 proc. mężczyzn i 28,4 proc. kobiet, zaś otyłych jest odpowiednio niemal 24 proc. kobiet oraz prawie 21 proc. mężczyzn. Coraz częściej problem ten dotyczy nastolatków – zwłaszcza będących jedynakami synów zamożnych rodziców z wielkich miast – wynika z badań przeprowadzonych na 22 500 dzieci i młodzieży przez specjalistów z Centrum Zdrowia Dziecka. Najbardziej otyli są chłopcy w wieku 10 lat (22,4 proc.) oraz 9-letnie dziewczynki (20,6 proc.)Te same badania dowodzą, że dzieci karmione piersią rzadziej stają się otyłe. Natomiast dzieci, które nie wyniosły z domu właściwych zasad żywieniowych, często wyrastają na otyłych dorosłych.
„Większość osób, które zgłaszają się do dietetyka z problemem nadwagi nie przestrzega podstawowych zasad odżywiania” – mówiła Zofia Urbańczyk, dietetyk z sieci Centrów Naturhouse. „Zapominamy o regularnym spożywaniu pięciu posiłków dziennie, pijemy za mało wody mineralnej, chętnie sięgamy po wysokokaloryczne dania. A gdy chcemy schudnąć, decydujemy się na restrykcyjne diety, niedopasowane do naszego organizmu, a tym samym nieprzynoszące trwałych efektów”.

Kampania „Uwaga Nadwaga”, objęta patronatem narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, w ramach której można skorzystać z bezpłatnej konsultacji w sieci Centrów Naturhouse potrwa do końca listopada 2012. Oprócz pomiarów ciała i badania zawartości tkanki tłuszczowej można otrzymać poradnik zawierający wskazówki żywieniowe. Strona internetowa kampanii – www.uwaganadwaga.com

Instytut Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła w Warszawie wraz z warszawską Akademią Wychowania Fizycznego, Centrum Zdrowia Dziecka, Polskim Towarzystwem Dietetyki realizuje projekt „Zapobieganie nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukacje społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”, skierowany do kobiet ciężarnych i karmiących oraz młodzieży i osób dorosłych. Chodzi miedzy innymi o praktyczne zajęcia w supermarketach. Projekt ma się zakończyć w roku 2016.

Główny Inspektorat Sanitarny wraz z Polską Federacją Producentów Żywności od 7 lat prowadzi ogólnopolski program edukacyjny „Trzymaj Formę”, promujący zasady zbilansowanej diety i aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży szkolnej. W ostatniej edycji wzięły udział 7492 szkoły, a program objął w sumie 4,5 mln uczniów. Materiały dostępne są na www.trzymajforme.pl

Jak wykazały badania monitoringowe, przeprowadzone w roku 2009 przez Główny Inspektorat Sanitarny na grupie 12 000 nastolatków i ich rodziców program „Trzymaj Formę” zmienił na korzyść zachowania młodzieży. Uczestnicy programu są bardziej zadowoleni z własnego wyglądu, częściej spożywają 5 posiłków dziennie, rzadziej dojadają w ciągu nocy oraz częściej spożywają warzywa i surówki. 38 proc. uczestników programu regularnie uprawia jakąś dyscyplinę sportową, a 70 proc. uprawia sport rekreacyjnie.

W szkolnych sklepikach pojawiły się zdrowe produkty śniadaniowe (kanapki, produkty mleczne), napoje, wody mineralne, soki owocowe i warzywne, oraz przekąski (sezonowe owoce, orzeszki, migdały, zbożowe batony i ciasteczka). (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>