Nadużywanie alkoholu może prowadzić do stłuszczenia płuc.

Picie dużych ilości alkoholu uszkadza nasz organizm na wiele sposobów. Jedną z jego poważnych konsekwencji może być stłuszczenie płuc – wykazało badanie na szczurach, które publikuje pismo „American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology”. W naszym ciele nie ma praktycznie narządu, który nie ucierpiałby z powodu długotrwałego nadużywania alkoholu. Jedną z bardziej znanych konsekwencji alkoholizmu jest alkoholowe stłuszczenie wątroby. Nadmiar alkoholu zmienia bowiem metabolizm tego narządu, prowadząc do gromadzenia się w nim tłuszczów. Jest to prawdopodobnie mechanizm obronny komórek wątroby przed toksycznym działaniem alkoholu. Następstwem stłuszczenia może być alkoholowe zapalenie wątroby, jej włóknienie i ostatecznie marskość tego narządu.

Wcześniejsze badania wykazały, że nadużywanie alkoholu znacznie osłabia też działanie komórek odporności w płucach, co w efekcie zwiększa ryzyko infekcji i chorób zapalnych płuc. W rezultacie alkoholicy są bardziej narażeni na zapalenie płuc o podłożu zakaźnym oraz groźny dla życia zespół ostrej niewydolności oddechowej (ARDS).

Jak przypominają naukowcy z Thomas Jefferson University w Filadelfii, w płucach, podobnie jak w wątrobie, obecne są komórki, które produkują związki tłuszczowe. Są to komórki syntetyzujące surfaktant, wydzielinę pokrywającą nabłonek oddechowy, która obniża napięcie powierzchniowe pęcherzyków płucnych i chroni je przed zapadaniem się.

Zespół pod kierunkiem dr. Rossa Summera w doświadczeniach na szczurach, na komórkach nabłonka oddechowego (pneumocytach II typu) oraz obecnych w płucach komórkach odporności (makrofagach, które odpowiadają za pożeranie i trawienie bakterii oraz uszkodzonych komórek płuc) sprawdzał, czy płuca mogą również ulegać stłuszczeniu pod wpływem nadmiaru spożywanego alkoholu.

Okazało się, że u szczurów pijących go za dużo komórki produkujące surfaktant zwiększyły syntezę związków tłuszczowych (trójglicerydów) o 300 proc. w porównaniu z gryzoniami, które były na diecie bez alkoholu, ale o podobnej kaloryczności. Dochodziło u nich również do zablokowania genów regulujących metabolizm kwasów tłuszczowych.

Te zmiany metabolizmu w płucach prowadziły do gromadzenia się tłuszczów (trójglicerydów i wolnych kwasów tłuszczowych) w najbardziej odległych przestrzeniach oddechowych, w makrofagach i w mniejszym stopniu w komórkach nabłonka oddechowego (pneumocytach II typu).

„Gromadzenie się tłuszczu w płucach przypomina proces akumulacji tłuszczu i uszkodzenia wątroby u alkoholików. Nazwaliśmy to alkoholowym stłuszczeniem płuc” – komentuje dr Summer.

Jak tłumaczy badacz, zmiany metaboliczne obserwowane u szczurów pijących nadmierne ilości alkoholu mają związek z osłabieniem funkcji komórek odporności, które mają chronić płuca m.in. przed infekcjami. Akumulacja związków tłuszczowych w makrofagach blokuje ich własności żerne i obronne.

„Makrofagi prawdopodobnie próbują wchłaniać nadmiar tłuszczu w celu ochrony komórek płuc, ale robiąc to mniej wydajnie strzegą przed infekcjami i chorobami” – ocenia dr Summer. W doświadczeniach jego zespół potwierdził, że tracą one skuteczność w zabijaniu bakterii.

Zdaniem autorów pracy, jeśli te same zmiany zachodzą pod wpływem nadmiaru alkoholu u ludzi, to być może leki obniżające poziom trójglierydów (z grupy fibratów) okażą się w przyszłości skuteczne w leczeniu zapalenia płuc i prewencji zespołu ostrej niewydolności oddechowej u alkoholików. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>