Nadczynność przytarczyc związana z małym spożyciem wapnia.

Dieta uboga w wapń ma związek z podwyższonym ryzykiem rozwoju pierwotnej nadczynności przytarczyc u kobiet – wynika z badań opublikowanych w internetowym wydaniu „British Medical Journal”.
Pierwotna nadczynność przytarczyc dotyka jedną na 800 osób, przy czym najczęściej kobiety po menopauzie w wieku od 50 do 60 lat. Powodują ją defekty komórek przytarczyc, prowadzące do nadprodukcji parathormonu (PTH) oraz wzrostu poziomu wapnia we krwi (hiperkalcemia). Wnioski z prowadzonych w ostatnich latach badań wskazują na związek nieleczonej nadczynności przytarczyc z nadciśnieniem oraz ryzykiem zawału i udaru.
Naukowcy z Brigham and Women’s Hospital wzięli pod lupę dane dotyczące ponad 58 tys. kobiet, które wzięły udział w badaniu „Nurses’ Health Study I”. Przez 22 lata trwania obserwacji co cztery lata na podstawie wypełnianych przez uczestniczki kwestionariuszy oceniano spożycie wapnia (zarówno zawartego w pożywieniu, jak i w suplementach).

Pierwotną nadczynność przytarczyc zdiagnozowano później u 277 pań. W porównaniu z kobietami spożywającymi najmniej wapnia, u tych, które spożywały go najwięcej zauważono o 44 proc. mniejsze ryzyko zachorowania. W przypadku kobiet przyjmujących suplementy (500 mg wapnia dziennie) ryzyko było o 59 proc. niższe niż u pań nie zażywających żadnych suplementów zawierających wapń. Zależność utrzymywała się po uwzględnieniu takich czynników jak wiek, pochodzenie czy wskaźnik masy ciała.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>