Mycie warzyw i owoców nie zawsze wystarcza.

Chorobotwórcze bakterie takie jak Escherichia coli czy Salmonella mogą żyć wewnątrz tkanek roślin – informuje serwis EurekAlert.
Amanda Deering i Robert Pruitt z Purdue University (USA) wykazali obecność śmiertelnie groźnego szczepu E.coli 0157:H7 w tkankach kiełków fasoli mung, zaś Salmonelli – w sadzonkach orzeszków ziemnych. W obu przypadkach doszło wcześniej do skażenia nasion przed lub po ich wysianiu. Przyczyną skażenia może być zarówno woda, jak i gleba. Patogeny znalazły się we wszystkich ważnych tkankach, w tym także wiązkach przewodzących, doprowadzających substancje pokarmowe wewnątrz rośliny.

Wykazanie obecności bakterii w roślinnych tkankach wymagało zastosowania specjalnej procedury, by zapobiec przemieszczaniu się ich z zewnątrz do wnętrza rośliny podczas cięcia.

Naukowcy zastosowali najpierw roztwór utrwalający, po czym użyli przeciwciał oznakowanych barwnikiem fluorescencyjnym, by wykazać obecność bakterii w tkankach.

W ciągu 12 dni badań zaobserwowano, że liczba bakterii w tkankach wzrosła i utrzymywała się na wysokim poziomie. Dlatego, aby zapewnić bezpieczeństwo osobom spożywającym pokarm roślinny, w wielu wypadkach nie wystarczy samo mycie czy odkażanie – niezbędne jest podgrzewanie do wysokiej temperatury – na przykład pieczenie czy gotowanie.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>