Muszki owocowe wiedzą, że nadmiar soli szkodzi.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijs Muszki owocowe wiedzą, że nadmiar soli szkodzikiego w Santa Barbara i Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa odkryli mechanizm, dzięki któremu muszki owocowe wiedzą, jaki poziom soli w pokarmie jest dla nich zdrowy i bezpieczny. Badania opublikowane zostały w tygodniku „Science”. Sól w dużych ilościach stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, jednak jej umiarkowane spożycie jest niezbędne dla organizmu, dlatego nie można jej całkowicie wyeliminować z diety. Wiemy, że zwierzęta preferują pokarm o niskiej zawartości soli, nie było jednak dotąd jasne, w jaki sposób są w stanie ocenić kiedy odpowiedni poziom został przekroczony.

Okazuje się, że muszki owocowe posiadają dwa rodzaje neuronów sensorycznych, które reagują na różne stężenie soli. Jedne aktywowane są przez jej niski poziom i sprawiają, że pokarm jest dla owadów atrakcyjny, drugie natomiast aktywowane są przez wysoki poziom soli, co powoduje reakcję odwrotną.

Te dwa rodzaje neuronów rywalizują ze sobą, regulując zachowania owada. Ostateczny rezultat uwarunkowany jest tym, która grupa neuronów okaże się silniejsza – wyjaśnia kierujący badaniami Craig Montell.

Wykazano ponadto, że receptor jonotropowy IR76b jest niezbędny dla rozpoznawania pokarmu o niskiej zawartości soli. Genetycznie zmodyfikowane muszki pozbawione tego receptora wykazywały awersję nawet do bardzo lekko słonego pożywienia.

„Jeżeli uda nam się w pełni zrozumieć funkcjonowanie neuronów sensorycznych u muszek, możemy w przyszłości opracować nowe metody manipulowania receptorami i kontrolowania szkodników” – mówi Montell.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>