Może zabraknąć żywności na świecie – ostrzegają naukowcy!

Zmiany klimatyczne na świecie mogą zagrozić zapylaniu roślin przez owady, a to może niekorzystnie wpłynąć na produkcję żywności. Są to najnowsze wyniki badań przedstawione przez międzynarodową grupę naukowców – informuje Onet.pl, powołując się na serwis internetowy dziennika „USA Today”.

W innym raporcie, który przedstawiono w Sztokholmie, naukowcy przestrzegają przed niebezpieczeństwem wynikającym z nierównomiernego rozkładu opadów – informuje Onet. To również może wpłynąć na ilość produkowanej żywności. Jako przykład nieprzewidywalności opadów, związanych ze zmianami klimatu, podano tegoroczne susze w Rosji i w tym samym czasie powodzie w Pakistanie.
Onet, www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>