Mozart zmarł z niedoboru słońca.

Przyczyną śmierci Mozarta mógł być niedobór witaminy D na skutek niedoboru słońca, bo zbyt często przebywał w zamkniętym pomieszczeniu ? podejrzewają dwaj badacze na łamach ?Medical Problems of Performing Artists?. To kolejna hipoteza, jakich wiele na temat domniemanej przyczyny śmierci Mozarta, który niespodziewane zmarł w wieku zaledwie 35 lat. Tym razem wysunęli ją Stefan Pilz, medyk z uniwersytetu w Grazu oraz William B. Grant, fizyk z Kalifornii.
Twierdzą oni, że austriacki kompozytor pracował głównie w nocy, wtedy też powstało najwięcej jego kompozycji. Jedną z nich jest ?Requiem?, które komponował, gdy był już w wyjątkowo złym stanie zdrowia. Podobno miał wtedy przeczucie, że jest ono przeznaczone na jego pogrzeb.

Według Pilza i Granta, Mozart pod koniec życia prowadził niemal wyłącznie nocne życie. Można zatem podejrzewać, że w jego organizmie znacznie spadł poziom witaminy D, która powstaje wyłącznie pod wpływem działania słońca na skórę.

W tamtych czasach nie było jeszcze suplementów zawierających witaminę D (dopiero w latach dwudziestych XX w. odkryto, w jaki sposób powstaje ona w ludzkim organizmie). Tymczasem Wiedeń, gdzie przebywał Mozart, tylko przez połowę roku zapewnia odpowiedni dostęp do światła, zapewniający dostateczne wytwarzanie w organizmie witaminy D.

Wolfgang Amadeusz Mozart zmarł w Wiedniu w nocy w 4 na 5 grudnia 1791 r. Podejrzewano, że przyczyną zgonu była ostra postać gorączki reumatycznej, tym bardziej, że na kilka dni przed śmiercią lekarze stwierdzili u niego ?gorączkę wojskową?.

Według innych hipotez przyczyną śmierci Mozarta mogło być bakteryjne zapalenie wsierdzia, posocznica paciorkowcowa, gruźlica, choroba sercowo-naczyniowa, wylew krwi do mózgu, zespół encefalopatii poudarowej (uszkodzenie mózgu na skutek udaru), encefalopatia nadciśnieniowa, uremia (mocznica) w wyniku choroby nerek, zaburzenia układu moczowego, odoskrzelowe zapalenie płuc, przewlekłe zapalenie stawów, włośnica oraz amyloidoza, czyli skrobiawica powodująca odkładanie się w tkankach nieprawidłowych białek. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>