Morskie ekosystemy zagrożone zakwaszeniem oceanów.

Zakwaszenie oceanów będące efektem zwiększającego się stężenia dwutlenku węgla w powietrzu może mieć znaczący wpływ na morskie ekosystemy – poinformował Michael Maguire, szef Society for General Microbiology podczas wiosennego kongresu w Edynburgu.
Badacz wraz z kolegami z Uniwersytetu Newcastle przedstawił wyniki eksperymentów, które symulowały zakwaszenie oceanu, wykorzystując aktualne prognozy emisji CO2. Badacze odkryli, że zmniejszający się odczynnik pH wody oceanicznej skutkuje gwałtownym spadkiem ilości bakterii Roseobacter. „Po raz pierwszy zaobserwowano, że spada populacja tej ważnej grupy bakterii przy niewielkim spadku pH” – powiedział Maguire.

Roseobacter jest odpowiedzialna za rozkład składnika siarki o nazwie maślan etylu produkowany przez fotosyntezujący fitoplankton. Ten końcowy produkt jest wykorzystywany przez wiele bakterii jako istotne źródło siarki. Rozpad maślanu etylu daje siarczan metylu – gaz występujący naturalnie, który wpływa na klimat Ziemi. Siarczan metylu pomaga w formowaniu się chmur, które odbijają promieniowanie słoneczne, przyczyniając się do ochłodzenia powierzchni naszej planety.

Zespół Maguire’a wysnuł hipotezę, że zmniejszenie populacji bakterii Roseobacter z powodu zakwaszenia oceanów może zmienić uwalnianie się siarczanu metylu do atmosfery i wpłynąć na ilość dostępnej siarki. Naukowiec wierzy, że będzie to miało znaczący wpływ na produktywność oceanu a tym samym na globalny system klimatyczny. „Zakwaszenie oceanów będzie miało nie tylko konsekwencje dla ekosystemów morskich. Nastąpią także socjo-ekonomiczne konsekwencje poprzez zmniejszenie ilości ryb i erozję raf koralowych” – powiedział.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>