Mleczne probiotyki.

Wiele polskich mleczarni albo już wprowadziło do oferty mleczne produkty prozdrowotne, albo planuje zrobić to w najbliższym czasie. Czy mleczne probiotyki będą receptą na kryzys w mleczarstwie?
Pionierem i jednocześnie liderem w segmencie mlecznych produktów funkcjonalnych jest firma Danone, która jako pierwsza wprowadziła artykuły probiotyczne na polski rynek. Jej udział wartościowy sięga ponad 70 proc.rynku jogurtów probiotycznych. Od kilku lat spożycie mleka w Polsce utrzymuje się na stałym poziomie. Jakie by nie były przyczyny tej sytuacji, firmy mleczarskie szukają możliwości zwiększania sprzedaży. Zdaniem dr. inż. Antoniego Pluty z Zakładu Biotechnologii Mleka SGGW w Warszawie, mleczne produkty funkcjonalne probiotyczne mogą być kołem zamachowym dla polskiego mleczarstwa.
Produkty

Na rynku mlecznych produktów probiotycznych (z greckiego pro-bios – dla życia) królują jogurty i napoje mleczne, wystarczy wspomnieć Actimel, Activię czy Danonki firmy Danon. Także Mlekovita wprowadziła do oferty jogurty nowej generacji, wzbogacone probiotykami: LA 5, BB 12 oraz kwasami omega-3. Są to: jogurt pitny aloes – omega 3, jogurt pitny żurawina – granat – omega 3 oraz jogurt pitny liczi – limonka – omega 3.

Mlekpol oferuje pod marką Milko jogurty, kefiry i maślanki wzbogacone o bakterie L.Casei. Polskie mleczarstwo ma jednak więcej prozdrowotnych propozycji niż tylko jogurty. Produkcję pierwszego w Polsce masła wzbogaconego kwasami tłuszczowymi omega-3, które pochodzą z tłuszczu ryb morskich, rozpoczęła Spółdzielnia Mleczarska Sudowia w Suwałkach.

Sudowia od 2004 roku produkuje mleko z omegą-3. – Stawiamy na niszowe produkty, te z omegą-3 oraz produkty ekologiczne, które produkujemy w Zakładzie Mleczarskim w Błoniu – mówi Bożena Dobrzyń, prezes Spółdzielni Mleczarskiej Sudowia.

OSM Piątnica zamierza w ciągu najbliższych miesięcy wprowadzić wzbogacone serki twarogowe, a ZUH Robico chce wiosną br. wprowadzić produkty funkcjonalne pod wspólną marką „Smukła linia”. – Chcemy sprzedawać m.in. sery niskotłuszczowe, produkty zawierające kwas lanolinowy oraz z wysoką zawartością wapnia – mówi Andrzej Szczepański, dyrektor ZUH Robico.
www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>