Osoby, które często sięgają po jogurty, mają zwykle lepiej zbilansowaną dietę, bogatszą w składniki odżywcze, w porównaniu z tymi, którzy tych mlecznych przetworów nie jedzą wcale – pokazuje nowe badanie.
Jako grupa amatorzy jogurtów deklarowali także, że jedzą większe ilości m.in. owoców, warzyw, orzechów, ryb i produktów z pełnego ziarna niż osoby, które nie mają w zwyczaju jedzenia tego typu nabiału. Dodatkowo ich dieta obejmowała mniej kalorii z przetworzonego mięsa, oczyszczonych zbóż i piwa – wynika z badania współfinansowanego przez producenta jogurtów, opisanego w magazynie „Nutrition Research”. „Jogurt jest bardzo dobrym źródłem wielu makroskładników – wapnia, potasu i magnezu” – przypomniał autor badania Paul Jacques z amerykańskiego Tufts University.
Badacze przeanalizowali dane pochodzące od ponad 6,5 tys. dorosłych w wieku 19-89 lat. Były to dzieci lub wnuki uczestników badania prowadzonego w Massachusetts od 1948 roku. Tamto badanie miało pomóc w identyfikacji przyczyn ataku serca i udaru u osób, które jeszcze ich nie doświadczyły.
Wszyscy uczestnicy „jogurtowego badania” wypełniali kwestionariusz i wskazywali, jak często jedli poszczególne produkty, np. jogurt, w ostatnim roku.
Jogurt jadało 53,8 proc. uczestników – 64 proc. wśród kobiet i 41 proc. wśród mężczyzn. Średnio jadali 2,25 szklanki tygodniowo.
Osoby jadające jogurt oprócz lepiej zbilansowanej diety lepiej przyswajały potas. Miały też o 48 proc. mniejszą szansę na niewłaściwy poziom wapnia, o 38 proc. mniejsze ryzyko niedoborów magnezu i o 55 proc. mniejsze niebezpieczeństwo niedoborów wit. B12, co często dotyczy osób starszych.
„Jeśli zastąpi się mniej zdrowe produkty jogurtami w diecie, można łatwo wyeliminować niedobory składników odżywczych” – uważa Jacques.
Dane zgromadzono w latach 1998-2005, jeszcze zanim w Stanach Zjednoczonych popularny stał się gęsty, tzw. grecki jogurt. Jednak nawet teraz tamtejszy poziom spożycia jogurtów zostaje daleko w tyle za niektórymi państwami europejskimi i niektórymi rejonami Środkowego Wschodu.
Według zaleceń powinno się spożywać trzy porcje nabiału dziennie, w tym mleko i niskotłuszczowe przetwory. Jedna porcja to np. szklanka mleka lub jogurtu albo 30 g sera żółtego. Jedna szklanka niskotłuszczowego jogurtu ma podobną wartość jak szklanka niskotłuszczowego mleka, ale w przybliżeniu zawiera o 50 proc. więcej potasu, wapnia i magnezu – przypominają badacze. (PAP)