Mięta i rozmaryn na lepszą pamięć.

Ekstrakty zawierające przeciwutleniacze pochodzące z rozmarynu i mięty mogą wspomagać uczenie się i zapamiętywanie oraz redukować objawy łagodnych zaburzeń poznawczych, które zwiastują rozwój demencji – poinformowali naukowcy. Wnioski ze swoich badań przedstawili podczas dorocznego zjazdu Society for Neuroscience, który odbył się w dniach 9-13 listopada w San Diego (USA).

Podczas badań na myszach z zaburzeniami poznawczymi dr Susan Farr z Saint Louis University School of Medicine testowała działanie dwóch preparatów zawierających ekstrakt z mięty o dwóch różnych stężeniach, oraz dwóch preparatów z ekstraktem z rozmarynu.

Najskuteczniejszy okazał się ekstrakt z rozmarynu o wysokim stężeniu – karmione nim myszy lepiej radziły sobie podczas trzech testów badających funkcje poznawcze. Niższa dawka rozmarynu i ekstrakt z mięty poprawiały wyniki gryzoni podczas dwóch testów. Przyjmowanie preparatów związane było również ze zmniejszeniem poziomu stresu oksydacyjnego w obszarach mózgu odpowiedzialnych za pamięć i uczenie się.

„Oznacza to, że spożywanie tych ziół ma korzystne działanie, jednak nasze badania prowadzone były na modelu zwierzęcym, dlatego nie wiemy jeszcze, jaka ilość, o ile w ogóle, przyniesie podobny rezultat u ludzi” – zaznacza dr Farr.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>