Miażdżyca atakuje szybciej niż sądzono.

Bogata w tłuszcze dieta szybciej niszczy naczynia krwionośne szybciej, niż dotychczas przypuszczano. Takie wnioski płyną z badań, które na myszach przeprowadziła Marie Billaud i jej koledzy z University of Wirginia.

Naukowcy porównywali podatność dwóch rodzajów arterii – dużej tętnicy szyjnej oraz małej tętnicy piersiowo-grzbietowej. Podczas badań wykorzystano dwie grupy myszy. Pierwszą z nich karmiono dietą bogatą w tłuszcze, druga grupa żywiona była w tradycyjny sposób.

Okazało się, że po zaledwie 6 tygodniach w małych naczyniach zaszły znaczne zmiany właściwości strukturalnych i mechanicznych. U myszy na diecie wysokotłuszczowej podatność małej tętnicy uległa znacznemu zmniejszeniu. Odnotowano też gromadzenie się kolagenu w tętnicy. W dużym naczyniu nie znaleziono żadnych zmian.

Pokazuje to, że już we wczesnym stadium otyłości zachodzą zmiany strukturalne właściwości małych i dużych tętnic, a zwiększona sztywność tętnic obserwowana jest tylko w małych naczyniach. To oznacza, że małe arterie szybciej niż duże padają ofiarą choroby i może to odgrywać rolę w rozwoju nadciśnienia spowodowanego długotrwałym spożywaniem wysokokalorycznego pożywienia – stwierdzili uczeni.

Autor: Mariusz Błoński, www.kopalniawiedzy.pl

Źródło: MedicalXpress

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>