Margaryna bez szkodliwych izomerów trans.

Udoskonalony proces utwardzania tłuszczów sprawia, że niemal nie powstają szkodliwe izomery trans – informuje serwis „Eurek Alert”.
Chipsy, herbatniki, batony, ciastka, margaryna czy dania z fast foodów zawierają zwykle utwardzane (w reakcji z wodorem) tłuszcze roślinne – wśród nich tak zwane izomery trans kwasów tłuszczowych.
Niewielkie ich ilości są obecne także w produktach mlecznych i mięsie. Izomery trans nadają produktom stałą konsystencję i przedłużają ich trwałość, ale nie mają wartości odżywczej, a w dodatku pod ich wpływem zwiększa się poziom „złego” cholesterolu we krwi i rośnie ryzyko choroby serca. Nieszkodliwe sa natomiast izomery cis.

Naukowcy z University of California w Riverside wykazali, że kontrolując właściwości katalizatora (przyspieszającego reakcję uwodorniania) można nadać reakcji bardziej pożądany przebieg – bez powstawania izomerów trans. Katalizatorem jest stosowana w wielu przypadkach sproszkowana platyna o odpowiednio dobranej wielkości ziaren w kształcie czworościanu. PMW

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>