Mango w walce z nowotworami!

Najnowsze badania amerykańskich naukowców dowodzą, że związki zawarte w mango mogą hamować wzrost raka piersi i raka okrężnicy – podaje serwis internetowy EurekAlert. Według dr Susanne Talcott z Texas AgriLife Research, która razem z mężem prowadziła najnowsze badania, mango nie umywa się do jagód czy granatów pod względem zawartości przeciwutleniaczy. A są to związki, którym przypisuje się zdolność łagodzenia stanów zapalnych w organizmie oraz przeciwdziałanie nowotworom.

Mimo wszystko, małżeństwo postanowiło sprawdzić wpływ wyciągu z tego owocu na komórki różnych nowotworów. Testowany wyciąg zawierał polifenole, czyli roślinne związki o właściwościach przeciwutleniających. Były to zwłaszcza gallotaniny, substancje o gorzkawym smaku i działaniu wysuszającym, które występują w dużych ilościach w pestkach winogron, czerwonym winie oraz w herbacie.

Wyciąg z mango najskuteczniej hamował wzrost komórek raka piersi i okrężnicy, natomiast w przypadku nowotworów płuc, białaczki oraz raka prostaty efekty były słabsze.

„Zaobserwowaliśmy, że nie wszystkie komórki nowotworowe były w takim samym stopniu wrażliwe na polifenole z mango” – komentuje dr Talcott. Jednakże, w komórkach raka piersi oraz raka jelita grubego związki te skutecznie pobudzały apoptozę, tj. proces zaprogramowanej samobójczej śmierci, za pośrednictwem którego organizm pozbywa się chorych i niebezpiecznych komórek.

Co ważne, w testowanych stężeniach wyciąg z owocu nie szkodził zdrowym komórkom jelita hodowanym razem z nowotworowymi. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>