Mamy karmiące piersią mniej zagrożone alzheimerem w przyszłości.

Kobiety, które karmią piersią swoje dzieci mogą być mniej zagrożone chorobą Alzheimera w przyszłości – wynika z pilotażowego badania brytyjskich naukowców, które publikuje pismo „Journal of Alzheimers Disease”. Zdaniem autorów pracy efekt ten może mieć związek z pewnymi biologicznymi konsekwencjami laktacji, jak okresowe zmiany hormonalne oraz poprawa wrażliwości tkanek na insulinę, hormon regulujący metabolizm glukozy we krwi. Mniejsza wrażliwość na insulinę, określana jako insulinooporność została powiązana z wyższym ryzykiem nie tylko cukrzycy typu 2 ale też demencji, w tym choroby Alzheimera.

Naukowcy pod kierunkiem dr Molly Fox z University of Cambridge przeprowadzili badania w grupie 81 kobiet w wieku od 70 do 100 lat. Część z nich cierpiała na chorobę Alzheimera. Korzystając z pomocy krewnych, mężów i opiekunów zebrali dane na temat historii ich ciąż i porodów oraz tego, czy karmiły dzieci piersią. Występowanie objawów demencji sprawdzano przy pomocy standardowego testu. Pozyskano też informacje dotyczące czynników, które mogą przyczyniać się do wystąpienia demencji, jak udar mózgu w przeszłości lub guz mózgu.

Badaczom udało się zaobserwować, że panie, które karmiły w przeszłości piersią były mniej narażone na alzheimera niż kobiety, które tego nie robiły. W dodatku, im dłużej trwało karmienie piersią tym ryzyko choroby było mniejsze.

Okazało się też, że kobiety, które rodziły więcej dzieci, ale karmiły je piersią stosunkowo krótko były bardziej narażone na alzheimera.

Ochronne działanie laktacji było zarazem znacznie mniej widoczne w przypadku kobiet, które miały rodzica lub rodzeństwo z demencją, tj. obciążonych rodzinnym ryzykiem jej wystąpienia.

W analizie uwzględniono czynniki mogące wpływać na zachorowanie na alzheimera, jak wiek i wykształcenie, palenie papierosów, picie alkoholu.

Naukowcy podkreślają, że choć badana grupa była niewielka, związek między karmieniem piersią w przeszłości a niższym ryzykiem choroby Alzheimera był tak silny, że raczej nie może być efektem błędu związanego z małą liczebnością próby.

“Alzheimer jest najczęstszą na świecie chorobą upośledzającą sprawność intelektualną. Obecnie cierpi na nią 35,6 mln osób. Spodziewamy się, że w przyszłości największy wzrost zachorowań na alzheimera nastąpi w krajach biednych i średnio zamożnych. Dlatego bardzo ważne jest, byśmy opracowali tanie strategie na dużą skalę, które pozwolą chronić ludzi przed tą wyniszczającą chorobą” – komentuje dr Fox.

Naukowcy liczą, że ich pilotażowe badanie pobudzi dalsze prace nad tym zagadnieniem.

Podkreślają, że może ono również służyć jako dodatkowa zachęta dla kobiet, by karmiły piersią. Dotychczasowe badania wykazały, że ten sposób żywienia przynosi korzyści nie tylko dziecku, ale też matce. Wiadomo np., że może obniżać ryzyko zachorowania na raka piersi lub jajnika.

Według autorów pracy związek między karmieniem piersią dziecka a niższym ryzykiem alzheimera można tłumaczyć kilkoma czynnikami biologicznymi, w tym zmianami hormonalnymi poprawą metabolizmu glukozy w okresie laktacji.

Wiadomo, że ten sposób karmienia poprawia wrażliwość tkanek na insulinę, która podczas ciąży maleje. Dzięki temu glukoza jest lepiej wykorzystywana przez komórki organizmu, a jej poziom we krwi spada. Poprawa metabolizmu glukozy po ciąży jest o tyle istotna, że – jak sugerują niektóre badania – u chorych na alzheimera obsrerwuje się większą oporność na insulinę.

„Na przykład, kobiety, które przebyły wiele ciąż, ale nie karmiły piersią mogą mieć większe ryzyko oporności na insulinę i tzw. nietolerancji glukozy, a co za tym idzie wyższe ryzyko alzheimera w przyszłości” – tłumaczy Fox.

Jednak w lipcu 2013 r. na łamach pisma „JAMA Neurology” pojawiła się praca podważająca związek zaburzeń metabolizmu glukozy z występowaniem patologicznych zmian w mózgu charakterystycznych dla alzheimera.

Dlatego konieczne są dalsze badania, które pozwolą lepiej zrozumieć zależność między dłuższym okresem laktacji a mniejszym ryzykiem tego schorzenia, podsumowują naukowcy. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>