Liście morwy białej i czarnej.

Czy liście morwy białej różnią się składem pod względem leczniczym od morwy czarnej?. Czy ktoś z Internautów mógłby pomóc odpowiedzieć na to pytanie, zadane mi przez Internautkę?…..
Znamy 12 gatunków morw w tym uprawiana i sadzona w Polsce morwa biała i w Chinach morwa czarna.

——————————————————————————–

Morwa biała (Morus alba)

Morwa biała rozwój liścia Morwa biała kwiat Morwa biała kwiat Morwa biała liść klapowany

Morwa biała gałązka Morwa biała owoc Morwa biała owoc Morwa biała owoc dojrzały

Cechy: Morwa biała to drzewo o wysokości do 15 m i pierśnicy 60-80 cm. Korona szeroka, kulista. Liście szerokojajowate a czasem bardzo zmienne – klapowane lub losowo powycinane. Na brzegu piłkowane lub ząbkowane. Kolor liści zielony lśniący a na jesieni żółty. Drzewo rośnie szybko do wieku 40-50 lat, później dynamika wzrostu spada. Żyje 200-300 lat. Owoce morwy, małe niełupki otoczone zmięśniałymi okrywami okwiatu, tworzą podobny do jeżyny owoc złożony. Są one jadalne, chociaż smaczniejsze są owoce morwy czarnej (Morus nigra), bardzo rzadko występującej w Polsce. Owoce koloru od białego po różowy, czerwony aż po czarny. Dojrzewają pod koniec lipca i szybko opadają.

Rozmaitości: Najstarsza morwa biała w Polsce (wg Pacyniaka) rośnie w Sulechowie (woj. zielonogórskie). Ma ona 237 lat, obwód pnia 412 cm, pierśnicę 131 cm, a wysokość 18 m. Gatunek ten jest hodowany w Europie od XI-XII wieku. Wykorzystanie drzew morwy do hodowli jedwabników, którego gąsienice żerują na liściach tego drzewa, zgodnie z legendami chińskimi sięga 46 wieków, to jest do roku 2600 przed naszą erą. Źródła historyczne datują początek wykorzystania kokonów jedwabników, więc i drzew morwy na 30 wieków pne. Późniejsza historia drogi morwy i jedwabników do Europy wiedzie przez Japonię, Persję, Bizancjum, Rzym i Francję. Ciekawostką jest fakt, że pierwsze papierowe pieniądze Chińczycy wykonali z kory i łyka morwy białej. Pędy i liście morwy zawierają hormon wzrostu.

Morwa biała kora
Morwa jest uprawiana w wielu częściach świata, między innymi w południowych rejonach Skandynawii. Wyciągi z morwy używane były od wieków w tradycyjnym ziołolecznictwie. korzenie wykorzystywane były w chińskiej medycynie ludowej do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu. Z niebieskich jagód do dziś produkuje się dżemy. Liście wykorzystuje się na wiele różnych sposobów, między innymi jako pożywienie dla jedwabników, czy do parzenia herbaty. W Japonii, a także w wielu krajach europejskich sprzedaje się ogromne ilości dodatków do żywności zawierających morwę, między innymi jako środek wspomagający odchudzanie. Badania wykazały, że liście morwy hamują działanie enzymów rozkładających węglowodany w organizmie.

Liście morwy są pięknym przykładem heterofilii u drzew. Heterofilia to tzw. różnolistność co oznacza, że na jednym drzewie możemy spotkać liście o zupełnie różnych kształtach.

Informacje powyższe zaczerpnąłem ze strony http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Morwa/Morwa.html

Jedna myśl nt. „Liście morwy białej i czarnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>