Likopen poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego.

Likopen – czerwony barwnik z pomidorów – normalizuje funkcje śródbłonka i powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych u pacjentów z chorobami układu krążenia – zawiadamia czasopismo „PLOS One”. Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge (Wielka Brytania) potwierdzają, że likopen – przeciwutleniający składnik pomidorów i innych czerwonych owoców – poprawia funkcjonowanie systemu krwionośnego u pacjentów z chorobami układu krążenia, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia zawału i wylewu. Badacze tłumaczą też mechanizm działania likopenu argumentując że reguluje on pracę śródbłonka – warstwy wyścielającej naczynia krwionośne oraz wpływa na rozszerzanie się żył, tętnic i naczyń włosowatych.

W celu zbadania oddziaływań zdrowotnych likopenu przeprowadzono na pacjentach z chorobami układu krążenia i zdrowych osobach podwójnie ślepy test (ani badani, ani badacze nie wiedzieli, kto otrzymuje substancję czynną, a kto placebo) z wykorzystaniem Aterononu – suplementu diety zawierającego 7mg likopenu. Funkcje naczyń krwionośnych sprawdzano za pomocą pomiaru przepływu krwi w przedramieniu.

Wszyscy pacjenci z chorobami układu krążenia w trakcie badania przyjmowali statyny – leki zmniejszające poziom cholesterolu. Jednak pomimo tego faktu, zaobserwowano u nich upośledzenie funkcji śródbłonka, czego nie stwierdzono u osób zdrowych. Jak podkreślają naukowcy, nieprawidłowe działanie śródbłonka stanowi istotny czynnik ryzyka rozwoju chorób serca.

Wyniki badania pokazały, że pacjenci z chorobami układu krążenia korzystali na doustnym przyjmowaniu likopenu. Naczynia krwionośne, które zazwyczaj kurczą się u takich osób, rozszerzały się o ponad połowę, a funkcje śródbłonka ulegały normalizacji. Nie stwierdzono jednak zmian ciśnienia krwi, sztywności tętnic, czy poziomu lipidów.

„Wykazaliśmy, że likopen poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych u pacjentów z chorobami układu krążenia. To wspiera przekonanie o konieczności stosowania zdrowej diety przez ludzi narażonych na choroby serca i wylewy. Codzienna konsumpcja pomidorów nie zastąpi innych rodzajów leczenia, ale może przynieść dodatkowe korzyści, gdy następuje równolegle z przyjmowaniem pozostałych leków” – mówi dr Joseph Cheriyan, jeden z badaczy.

Naukowcy podkreślają, że likopen przyswaja się najlepiej, gdy jest przyjmowany w formie przetworzonej, np. w postaci keczupu, koncentratu pomidorowego lub pomidorów z dodatkiem oliwy z oliwek. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>