Legionella w kompoście.

Brytyjscy naukowcy odkryli niebezpieczne bakterie powodujące zapalenie płuc w 14 z 22 badanych marek kompostu sprzedawanych na tamtejszym rynku – informuje pismo „Clinical Microbiology and Infection”. Badania przeprowadzili specjaliści ze Strathclyde University w Glasgow. Ich zdaniem konieczne są szerzej zakrojone prace, by ocenić skalę problem. To, że chorobotwórcze mikroorganizmy można znaleźć w ciepłym i wilgotnym środowisku nie powinno być zaskoczeniem.

Odnotowano już związane z kompostem przypadki zakażenia Legionellą w Australii i Nowej Zelandii, a w Wielkiej Brytanii było ich w ostatnich miesiącach pięć. Kierująca badaniami dr Tara Beattie ze Strathclyde University zwraca jednak uwagę, że jak na tak szeroko używany produkt ilość zachorowań jest bardzo mała. Produkowany masowo europejski kompost tradycyjnie wytwarzany jest głównie w oparciu o torf, podczas gdy na antypodach częściej korzysta się z kory i trocin. Możliwe, że wraz ze zmianą składu kompostu na korzyść trocin i kory zwiększa się częstość występowania w nim Legionelli, a co za tym idzie – ryzyko zakażeń.

Należałoby podjąć odpowiednie środki bezpieczeństwa w wytwórniach kompostu, a osoby mające z nim do czynienia w ogrodzie – zwłaszcza starsze – powinny używać rękawiczek i unikać wdychania pyłu, zaś po zakończeniu pracy starannie myć ręce – zalecają brytyjscy eksperci, cytowani przez tamtejsze media.

Bakterie z rodzaju Legionella powodują legionellozę – niebezpieczną chorobę zakaźną. Legionella po raz pierwszy dała o sobie znać w roku 1976, gdy w filadelfijskim hotelu „Bellevue – Stratford” odbywał się zjazd kombatantów z organizacji Legion Amerykański. Zachorowało wówczas 221 osób, z czego 34 zmarły z powodu zapalenia płuc o ostrym przebiegu. Żmudne badania pozwoliły wykryć przyczynę, a bakterię nazwano Legionella pneumophila – pisze laureat nagrody Pulitzera, Wayne Biddle, w encyklopedii „Słownik zarazków”.

Obecnie znanych jest kilkadziesiąt gatunków Legionelli, z których większość może wywołać u ludzi zapalenie płuc. Według Światowej Organizacji Zdrowia, liczba śmiertelnych ofiar tej bakterii wynosi od 20 do 100 tys. osób rocznie (często stawiana jest niewłaściwa diagnoza).

Legionella, jedna z najmniejszych istniejących bakterii, lubi mokre, ciemne i brudne miejsca o temperaturze od 38 do 42 stopni Celsjusza, a także obecność związków żelaza, co sprawia, że świetnie czuje się w źle utrzymanych urządzeniach wodnych i klimatyzacyjnych. Bakterie te znajdowano także w wieżach chłodniczych, myjniach, prysznicach, inhalatorach, chłodzonych wodą turbinach dentystycznych, jacuzzi i kranach (Legionella przeżywa w wodzie z kranu ponad rok), jak również w strumieniach, nawilżaczach powietrza czy fontannach. Chlorowanie wody nie zawsze pomaga pozbyć się Legionelli.

Legionellozą nie można się zarazić od chorego. Natomiast gdy po rozpyleniu trafi do dróg oddechowych osoby o obniżonej odporności, może wywołać zapalenie płuc. Na groźną dla życia „chorobę legionistów” zapada około 5 proc. narażonych na kontakt z drobnoustrojem osób. Rozwija się ona w ciągu dwóch do dziesięciu dni i zabija zwykle do 25 procent chorych. Łagodniejsza postać choroby („Gorączka Pontiac”) może się pojawić nawet po pięciu godzinach – przebiega z gorączką, dreszczami, bólami głowy i kaszlem, ale bez zapalenia płuc.

W wielu przypadkach przyczyną śmierci pacjenta jest błędne rozpoznanie – na Legionellę nie działają antybiotyki podawane rutynowo w zapaleniu płuc, natomiast skuteczne są m.in. makrolidy w rodzaju klarytromycyny. Aby zapobiec zakażeniom, instalacje wodno- kanalizacyjne i klimatyzacyjne projektuje się tak, by bakteriom nie było w nich dobrze – temperatura zimnej wody w rurach nie powinna być wyższa niż 20 stopni Celsjusza, wody gorącej – powyżej 55 stopni Celsjusza. Trzeba izolować rury z zimną wodą od tych ciepłą, by zimna woda nie podgrzewała się do temperatur odpowiednich dla bakterii, zaś krany nie powinny rozpylać wody. Instalacje klimatyzacyjne i wentylacyjne nie powinny stwarzać warunków dla rozwoju bakterii i trzeba je regularnie (kilka razy w roku) czyścić oraz odkażać. Okresowe kontrole pozwalają zawczasu wykryć zagrożenie. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>