Kwasy omega 3 zapobiegają zwyrodnieniom stawów u myszy.

Myszy, których dieta została wzbogacona o kwasy omega 3, mają zdrowsze stawy od gryzoni spożywających pokarmy zawierające dużo kwasów omega 6 lub tłuszczów nasyconych – wykazały badania opublikowane przez „Annals of the Rheumatic Diseases”. Badania te sugerują, że nie tylko otyłość, ale też spożycie niezdrowych tłuszczów może przyczynić się do zaostrzenia przebiegu choroby zwyrodnieniowej stawów. Naukowcy z Duke University Medical Center obserwowali myszy z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego spowodowaną wcześniejszym urazem. Gryzonie podzielono na trzy grupy, z których każda otrzymywała pokarm o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, kwasów omega 6 lub kwasów omega 6 i omega 3.

Badacze stwierdzili, że progresja choroby zwyrodnieniowej stawów miała większy związek z dietą myszy niż z ich masą ciała. Stan gryzoni konsumujących tłuszcze nasycone i kwasy omega 6 uległ pogorszeniu, podczas gdy stawy grupy, która otrzymywała omega 3 były zdrowsze (rozwój choroby został spowolniony). U otyłych myszy kwasy omega 3 zdawały się niwelować szkodliwy wpływ nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.

Podczas dalszej analizy naukowcy zaobserwowali także, że dieta bogata w kwasy omega 3 przyspieszała proces gojenia się ran.(PAP)

koc/ ula/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>